Lezing over racisme en afrofobie

BREDA - Mevrouw dr. Barryl Biekman zal op maandag 17 februari om 19.30 in het Mondiaal Centrum Roland Holststraat 71 uur een lezing geven over racisme en afrofobie. Geen enkel land en zelfs geen enkele persoon is vrij van racisme en persoonlijke en institutionele uitsluiting. Zij zal de meervoudige vormen van racisme uitleggen en met name ingaan op de term ‘Afrofobie’.

Zij citeert het regeerakkoord van 2010:´De overheid behandelt alle burgers en ingezetenen van het land gelijk en discrimineert niet. We beoordelen mensen niet als groep maar als individu´. Helaas is de dagelijkse werkelijkheid nog steeds anders. De n-theorieën, raciaal profileren, raciaal profileren, racistisch taalgebruik, de opu yu kloru gedachte, het effect van cultuur-historische tradities zijn enkele van de onderwerpen die binnen de context van het hoofdthema uitsluitingsmechanisme worden geanalyseerd.

Inzet om racisme
Mevrouw Biekman heeft Surinaamse wortels, heeft in 2018 het boek geschreven over uitsluitingsmechanismes Blaka tara en Afrofobie. Zij is pedagoog en heeft zich haar hele leven ingezet om het thema racisme, slavernij en diversiteit bij met name overheidsorganen bespreekbaar te maken. Zij is landelijk voorzitter van het platform slavernij Nederland. De bijdrage voor de avond is inclusief koffie, thee of iets fris krijgt. Meer dan ooit is het noodzakelijk na te denken over nieuwe thema´s om elkaar te kunnen begrijpen. Meer informatie www.mondiaalcentrumbreda. [l]