Boekjeswijsheid

Peter Hyballa’s vuurdoop eindigde in 1-1. Meer zat er voor NAC tegen TOP Oss niet in. Zonder voorbarige conclusies te trekken: ik heb weinig vertrouwen in de nieuwe baas van NAC. Geen enkele coach in het Nederlands’ betaald voetbal heeft op zo’n laag niveau gespeeld: de jeugd van Borussia Bocholt in zijn geboorteplaats. Daarna bekwaamde hij zich in het trainersvak. Een ’cv’ barstensvol voortijdige vertrekken en ontslagen. Op zijn mondje gevallen, is hij niet. Hij kan recht praten wat krom is. Vernam ik van diverse kanten. Zoals van Ernie Brandts, zijn assistent bij NEC. Aanvankelijk verliep de samenwerking uitstekend, maar toen de Nijmeegse ploeg in een negatieve spiraal belandde, sloeg Peter om zich heen. De schuld lag bij de spelers en Brandts deugde evenmin. Explosieve Hyballa (44) schijnt een chaoot te zijn. Iemand zonder zelfkritiek. De tijd zal leren dat algemeen directeur Luuc Eisenga en zijn loopjongen Tom van den Abbeele een verkeerde keuze maakten voor een Einzelgänger die blufpoker speelt en, naar verluidt, zijn ondergeschikten manipuleert. Duitse Peter schijnt zijn kennis te baseren op studieboeken. Als coach gedraagt hij zich autoritair.

Betrouwbare bronnen fluisterden me in dat NAC, na de onderhandelingen met Kees van Wonderen te hebben afgeblazen, in het geheim gesprekken voerde met Jurgen Streppel. Begrijpelijk, want Eisenga was bij SC Heerenveen zijn baas. Streppel hield de boot af, omdat hij bij twee eredivisieclubs op de wachtlijst stond. Ik denk dat Jurgen een betere coach is, maar ’sportjournalistiek’ is Peter interessanter. Hij gaat voor reuring zorgen.

Peter nu al afbranden, is niet sjiek. Ik weet het. Op basis van wat ik weet en hoorde, kan ik moeilijk anders. Met de presentator van een sporttalkshow had ik na de benoeming van Hyballa app-contact. We waren het er over eens dat hij zijn anderhalf jaar durende contract niet uitdient. De afkoopsom kan worden gereserveerd. Sorry, hondstrouwe NAC-aanhang. Ik kan het niet anders verwoorden. Onbegrijpelijk waarom mijn geliefde NAC met deze opportunistische bluffer in zee is gegaan. Heeft Eisenga geen navraag gedaan bij Hyballa’s vorige werkgevers? Hoe hij functioneerde en hoe hij zich gedroeg. Peter past niet bij de Nederlandse voetbalcultuur en al helemaal niet bij NAC. Ik kan me vergissen, maar acht die kans gering.[l]