Afbeelding
Foto:

Breda geeft gehoor aan roep om meer controles bij taxi's

BREDA - De gemeente Breda gaat extra boa's inzetten op vrijdag- en zaterdagavond om het taxivervoer in goede banen te leiden. Dat heeft wethouder Boaz Adank bekend gemaakt. "Er komt een zerotolerance beleid."

De gemeente is sinds afgelopen weekend harder gaan handhaven bij de taxistandplaats aan de Prinsenkade. Ondanks het invoeren van een taxikeurmerk en het inzetten van taxi-stewards, bleven de klachten namelijk binnenstromen. Chauffeurs weigerden korte ritten, of vroegen torenhoge bedragen. Daarom is de gemeente sinds dit weekend uitgebreider en strenger gaan handhaven.

In de praktijk betekent dit dat er per direct naast cameratoezicht en de inzet van taxi-stewards extra boa’s worden ingezet op de vrijdag- en zaterdagavond/nacht. "Tijdens carnaval gebeurt de extra inzet van zowel boa’s als taxi-stewards alle dagen, dus ook op zondag en maandag", laat wethouder Adank weten. De extra boa’s zullen vooral op en rond de taxistandplaats aanwezig zijn om toezicht te houden en op te kunnen treden wanneer nodig. "Zij zullen hierbij een zerotolerance benadering hanteren. Denk hierbij aan maatregelen die kunnen leiden tot schorsing of intrekking van de vergunning, maar ook tot strafrechtelijke sancties. De afhandeling van dit soort maatregelen kunnen zij straks ter plaatse doen in een mobiel kantoor dat tijdelijk op de Prinsenkade wordt geplaatst. Ik hoop dat de sector beseft dat ze hun eigen ruiten verder aan het ingooien zijn. Meer mensen zouden voor de taxi kiezen als de kwaliteit hoger zou zijn.”

Mystery guests

Naast de extra inzet op toezicht en handhaving zet de gemeente ook extra mystery guests in om ervaringen met chauffeurs op te halen. "Wij roepen ook klanten nadrukkelijk op om hun ervaring te delen met de gemeente via www.kwaliteitstaxibreda.nl. Alleen samen kunnen we de slechte chauffeurs en bedrijven aanpakken."[l]