De Greenhopper, waarmee de gemeente Breda energieadvies geeft aan inwoners.
De Greenhopper, waarmee de gemeente Breda energieadvies geeft aan inwoners. Foto: gem. Breda

Woonwijs helpt Bredanaars verduurzamen

BREDA - Donderdagmiddag 6 februari lanceerde Greetje Bos, wethouder energietransitie, het nieuwe online platform WoonWijs Breda. Op www.woonwijsbreda.nl vind je informatie over hoe je je huis duurzamer kunt maken. Met gratis tips, gratis brochures en advies aan huis ondersteunt WoonWijs je bij thuis energie besparen. De website is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Breda, Bredase Energie Coöperatie (BRES) en HOOM.

DOOR DE REDACTIE

www.woonwijsbreda.nl biedt onafhankelijke informatie over alle maatregelen die je kunt (laten) uitvoeren en een overzicht van de subsidies. Er is informatie over kleine en grotere dingen, zoals tochtstrips en radiatorfolie plaatsen en informatie over HR++ glas en zonnepanelen. Bovendien kun je brochures aanvragen over het laten maken van offertes en laten uitvoeren van werk.

'We helpen
inwoners zich te
oriënteren'

Wethouder Greetje Bos: "Linksom of rechtsom, we krijgen allemaal te maken met duurzamere energievormen. Ik zie woonwijsbreda.nl. als een mooie, digitale stap richting CO2 neutrale stad waarmee we onze inwoners helpen te oriënteren op wat je allemaal kunt doen om je huis duurzamer te maken en je energieverbruik te verlagen. En dat geeft meer comfort in je huis en scheelt in je rekening."

Greenhopper

BRES en gemeente Breda werken al samen bij de Greenhopper, het mobiele informatiecentrum dat rondrijdt in Breda. Daar beantwoorden BRES-coaches en medewerkers van de gemeente al veel vragen van inwoners over energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie en glas.

Energiecoaches

Via de site kom je ook in contact met energiecoaches van BRES. De energiecoaches zijn enthousiaste vrijwilligers die bewoners van Breda ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Via de website kun je een adviesgesprek aanvragen, waarna een coach bij jou thuis komt om je van tips te voorzien.

'Woonwijs is voor
iedereen die overweegt
te gaan verduurzamen'

"Dat is ook de kracht van BRES als coöperatie", vertelt Nel Oomen, vrijwilliger van BRES. "Het directe contact met mensen, want soms heb je het als bewoner echt even nodig om begeleid te worden met verduurzaming. Je kunt bij ons terecht met vragen en wij hebben daar ook solide antwoorden op." De Bredase Energie Cooperatie organiseert ook informatieavonden, die je ook kunt terugvinden op de agenda van WoonWijs.

WoonWijs Breda wordt de centrale plek voor iedereen uit Breda die bijvoorbeeld zonnepanelen, spouwmuurisolatie en dubbel glas overweegt. Speciaal voor WoonWijs Breda selecteerde BRES lokale bedrijven die de maatregelen meteen kunnen uitvoeren. Bovendien wil WoonWijs ook podium bieden aan duurzame lokale initiatieven en ervaringsverhalen.

Klimaatakkoord

De website is door de gemeente Breda mede geïnitieerd als antwoord op de opgave uit het Klimaatakkoord dat elke gemeente een ‘energieloket’ moet hebben voor de inwoners. Het platform richt zich in eerste instantie vooral nog op de verduurzaming van woningen als onderdeel van de energietransitie. Op termijn zal de website worden verbreed naar andere thema’s zoals circulariteit, duurzame voedselvoorziening en duurzame mobiliteit.[l]