Bredase panden. FOTO ERIK GORT
Bredase panden. FOTO ERIK GORT Erik Gort

Fototentoonstelling Erik Gort in Het Gele Huis

BREDA - De tentoonstelling van de maand maart in Het Gele Huis aan de Haagsemarkt 35 in Princenhage is gewijd aan werk van fotograaf Erik Gort uit Princenhage. De tentoonstelling, getiteld ‘Doux repos’, wordt geopend op zaterdag 7 maart om 15.00 uur. Elke zaterdag te bezichtigen tot en met 28 maart. Zie www.hetgelehuisinprincenhage.com.

Erik Gort deed zijn opleiding op academie St. Joost. Hij exposeert al ruim 30 jaar samengestelde foto’s.Voor Gort is belangrijk, dat zijn beelden mensen raken. ”Ik probeer een bepaalde sfeer neer te zetten, wat mensen herkennen, wat gevoelens en emoties met zich meebrengt. Laatst exposeerde ik op de Rembrandtmarkt in Amsterdam en daar speelde een aantal Roemeense muzikanten. De bassist kwam naar me toe en vertelde dat mijn werk hem enorm raakte, omdat de foto’s hem heel erg deden denken aan het Roemenië uit zijn jeugd. Vaak zijn het gevoelens van weemoed en heimwee naar vervlogen dagen”.

In de dertig jaar dat Gort nu werkzaam is, is er veel veranderd. Vooral door de komst van de digitale fotografie. “Ik kan veel sneller, makkelijker en goedkoper werken. Vroeger kostte het veel tijd en materiaal om foto’s te bewerken. Objecten verplaatsen, vergroten, verkleinen, contrasten, veranderen, dat deed je allemaal in de donkere kamer. Tegenwoordig kan dit digitaal, dat werkt een stuk prettiger. Ik kan nu ook eindeloos variëren. Daardoor duurt het soms wel twee à drie jaar voordat een beeld helemaal af is. Het mooiste van mijn werk vind ik, dat ik mijn gevoelens en emoties in mijn beelden kan verwerken. Daardoor is veel van mijn werk autobiografisch, maar ik probeer toch herkenbaar te creëren voor het publiek, zodat zij voelen wat ik voel’.

Meer werk van Erik Gort op www.exto.nl. [l]