Medewerkers van de gemeente gaan aan de slag bij het Amphia FOTO AMPHIA ZIEKENHUIS
Medewerkers van de gemeente gaan aan de slag bij het Amphia FOTO AMPHIA ZIEKENHUIS Foto: Amphia ziekenhuis

Amphia bereidt zich voor op toestroom coronapatiënten

BREDA - Intensive care patiënten die naar andere ziekenhuizen worden gebracht. Medewerkers van de gemeente Breda die in het ziekenhuis aan de slag gaan. En een speciale verpleegafdeling voor kwetsbare coronapatiënten die opent in het Langendijk. Er wordt hard gewerkt in Breda om alle coronapatiënten te voorzien van passende zorg.

DOOR DE REDACTIE

Breda wordt hard getroffen door de het coronavirus. Op het moment dat deze dinsdagochtend naar drukker ging, waren er 158 besmettingen bekend in de gemeente. Landelijk gaat het om 4749 besmettingen, waarvan er 1558 in Noord-Brabant zijn. In het Amphia ziekenhuis kwamen al dertien patiënten om het leven. Landelijk gaat het om 213 sterfgevallen.

Er wordt hard gewerkt om de toestroom aan patiënten ook in de toekomst te kunnen voorzien van passende zorg. Daarom zijn er intensive care patiënten uit voorzorg verhuisd naar ziekenhuizen in het noorden van het land. En medewerkers van de gemeente Breda die momenteel zonder werkzaamheden zitten, dragen al vrijwilliger hun steentje bij in het ziekenhuis.

Verpleegafdeling

Sinds maandag kunnen kwetsbare ouderen die besmet zijn met het coronavirus doorverwezen worden naar een speciale, geïsoleerde verpleegafdeling die gevestigd is in het Amphia Langendijk. De locatie wordt gerund door zorgorganisatie Thebe en revalidatiekliniek De MARQ. Het betreft een tijdelijke unit, met standaard twintig bedden en uitloop tot maximaal zestig. Teamleider en verpleegkundige Babette Zeegers: "Deze locatie is bijzonder geschikt voor dit doel. Kwetsbare ouderen kunnen na hun verblijf in het ziekenhuis niet zomaar terug naar huis. De MARQ en Thebe hebben alle kennis paraat over dit type patiënt. Bovendien staat onze afdeling los van een verpleeghuis en is het zodoende goed te isoleren."

Acties

Terwijl er in het Amphia hard gewerkt wordt om alle coronapatiënten te verzorgen, ontstaan er nog steeds iedere dag nieuwe hartverwarmende acties. Zo luidden de kerkklokken als steun, werd er massaal geapplaudisseerd voor de zorg en stak ook de evenementenbranche iedereen een hart onder de riem met prachtige lichtshows.

Taxi's

Ook de taxibranche in Breda is een mooie actie gestart. Vier Bredase taxibedrijven hebben besloten zorgmedewerkers gratis te gaan vervoeren. Dat is een initiatief van Fikri Boulakjar van taxi-bedrijf pelikaan, Henk-Jan Albrecht van taxi-bedrijf Altax, Dogan Sari van taxi-bedrijf Dogan en van Bram Voermans van The Company. "We willen ons inzetten om de mensen die het nu zwaar hebben in deze tijd helpen door te doen waar we goed in zijn: mensen veilig vervoeren naar hun bestemming", laten de chauffeurs weten. "Op deze manier willen we onze verantwoordelijkheid nemen in deze moeilijke periode die ons allen raakt."

Houd voor het actuele nieuws over Breda www.bredavandaag.nl in de gaten.[l]