Drukte in de binnenstad met het Jazz Festival.FOTO HANS KLOPPERT
Drukte in de binnenstad met het Jazz Festival.FOTO HANS KLOPPERT Foto: Hans Kloppert

Forse streep door Bredase evenementenkalender

BREDA - Breda is een stad van activiteiten en evenementen. Vooral in het voorjaar is er bijna ieder weekend wel iets te beleven in de stad of omliggende dorpen. Maar door een groot deel van de evenementenkalender kan een streep. Maandagavond maakte het kabinet bekend dat alle evenementen en bijeenkomsten tot en met 1 juni verboden zijn. Dus dat geldt onder andere voor Dancetour, het bevrijdingsfestival en het Spanjaardsgat festival.

Veel organisaties waren nog aan het afwachten of zij hun evenement moesten afgelasten. Tot maandagavond waren alle kabinetsmaatregelen 'slechts' geldig tot 6 april. Voor evenementen in mei was dus nog hoop. Maar die hoop is inmiddels vervlogen. Maandag maakte het kabinet bekend dat geen enkel evenement door mag gaan tot 1 juni. De maximale grens van 100 mensen is daarbij ook niet meer geldig: iedere bijeenkomst of evenement moet worden afgelast.

Het kabinet kiest onder andere voor de datum van 1 juni om alle organisaties die in mei een evenement gepland hadden van duidelijkheid te voorzien. Zo gaf Grapperhaus aan dat op veel plaatsen in Nederland begin mei Bevrijdingsdag wordt gevierd. Door meteen maatregelen te nemen tot 1 juni, weten deze organisaties waar ze aan toe zijn.

Breda

In Breda waren voor april al veel evenementen afgelast, zoals 538 Koningsdag. Ook de vrijmarkt van Princenhage in mei had zelf de knoop al doorgehakt. Maar nu moet er dus een streep door alle activiteiten in april en mei. En dat zijn onder andere: Het Breda Jazz Festival, de dodenherdenking, het bevrijdingsfestival, de KPJ lentefeesten in Bavel, Dancetour, het Spanjaardsgatfestival en de avondvierdaagses.

Breda Jazz

Voor het Breda Jazz Festival is het een bittere pil. Zij zouden in mei hun 50-jarig bestaan vieren. De organisatie verkent in samenwerking en overleg met de gemeente, horeca, sponsors en stakeholders de mogelijkheid na de zomer toch nog een festival te organiseren. Bart Wouters: "Het zal natuurlijk anders zijn dan gepland. In september is er geen lang weekend om een vierdaags festival te organiseren. Maar we zijn al gestart met onze voorbereiding, het zou fantastisch zijn als we toch nog in 2020 een light versie van het Breda Jazz Festival kunnen organiseren. In 2021 vieren we dan officieel het 50ste Breda Jazz Festival."

Vuelta

Ook de Vuelta staat op losse schroeven. Op dit moment is er nog geen sprake van aanpassingen in het programma voor de wielerkoers zelf, in augustus. Maar de officiele kick-off die groots gevierd zou worden in onder andere het centrum van Breda, is wel van de baan. Die stond namelijk gepland voor eind april. Rob van Doggenaar, manager van het activatieprogramma van La Vuelta Holanda: "Wij zijn hier uiteraard enorm teleurgesteld over, maar beseffen dat ieders gezondheid nu veel belangrijker is.[l]

Maatregelen

De nieuwe maatregelen werden maandag uitgelegd in drie punten. 1. Alle evenementen en bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni. 2. Burgemeester krijgen via een noodverordening de mogelijkheid om parken en winkels waar mensen de regels niet naleven te sluiten. 3. Er gaan forse boetes ingezet worden om mensen te straffen die zich niet aan de regels houden.

Ga naar www.rijksoverheid.nl voor een volledig overzicht van alle maatregelen die gelden rondom het coronavirus.