Afbeelding
Foto:

Eindelijk duidelijkheid: streep door centrale eindexamens

BREDA - De centrale eindexamens van het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. De eindcijfers van de eindexamenleerlingen zullen bepaald worden door de uitslag van de schoolexamens. Voor sommige leerlingen is dat vervelend, wat zij wilden hun cijfers opkrikken met het centraal eindexamen. Maar voor veel anderen is het fijn. Zoals de Bredase Ebony. "De kans dat ik zak is nu erg klein."

Het nieuws leverde een rare situatie op voor veel Bredase leerlingen. Zij zaten namelijk midden in de toetsweek. Twee weken geleden werd namelijk bekend gemaakt dat de schoolexamens wél door konden gaan. Scholen moesten daar zelf invulling aan geven. En dat betekent dat op scholen zoals het Newman College en het Mencia eindexamenleerlingen vorige week gewoon bezig waren met toetsen toen bekend werd dat de centrale eindexamens niet doorgaan. En daardoor zijn sommigen leerlingen ineens al geslaagd.

Bij de Bredase Ebony is dat niet het geval. Zij doet VWO op de Nassau. Toch is ook zij erg blij met het nieuws dat de eindexamens niet doorgaan. "Ik had deze periode niet zoveel motivatie om te leren", legt ze uit. "Door deze beslissing worden mijn schoolexamens nu afgenomen na de meivakantie, en heb ik dus extra tijd om ervoor te leren." En aangezien ze er goed voor staat, is de kans dat ze dit jaar zal zakken ineens erg klein. Het grootste deel van haar eindcijfers heeft ze nu immers ineens al binnen. "Bovendien hoef ik nu ook geen centraal eindexamen wiskunde te maken. Daar vreesde ik toch wel een beetje voor."

De centrale eindexamens zouden op 7 mei beginnen. Scholen hebben nu tot begin juni om alle schoolexamens af te nemen. Minister Slob verzekert de leerlingen ervan dat zij ondanks het afgelasten van de centrale examens wél een geldig diploma zullen ontvangen.[l]