Afbeelding
Foto: Politie.nl

Bredanaar (19) aangehouden voor DDoS-aanvallen op mijnoverheid.nl

BREDA - Een 19-jarige man uit Breda is afgelopen opgepakt omdat hij ervan wordt verdacht de websites MijnOverheid.nl en Overheid.nl plat te hebben gelegd door het uitvoeren van DDoS-aanvallen.

De aanvallen werden uitgevoerd op 19 maart. De sites waren daardoor enige tijd uit de lucht. Overheid.nl wordt in verband met de coronacrisis veel bezocht. Het beschikbaar zijn van deze site voor burgers is van cruciaal belang voor het land, zeker in deze tijden.

Bij een DDoS-aanval worden servers van een website bestookt met dataverkeer. Hierdoor kunnen de servers bezwijken. Bezoekers kunnen de website dan (nagenoeg) niet meer bereiken. Zo'n aanval uitvoeren is strafbaar. De aangehouden man wordt er formeel van verdacht vitale berichtgeving waardoor de veiligheid wordt belemmerd, in gevaar te hebben gebracht. "Door een website als deze plat te leggen, ontneem je burgers toegang tot hun persoonlijke gegevens en belangrijke overheidsinformatie. Zeker nu de coronacrisis bij veel mensen voor extra onzekerheid en een grote informatiebehoefte zorgt, nemen we dit hoog op. We willen mensen en bedrijven beschermen en het cybercriminelen steeds moeilijker maken om een DDoS-aanval uit te kunnen voeren", aldus Jeroen Niessen hoofd van het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland."[l]