Alles onder controle?

BREDA - ‘Alles onder controle?’ een vraag die we soms bijna gedachteloos stellen aan een vriend, collega of bekende. We zijn niet anders gewend. We organiseren, plannen en regelen dat het een lieve lust is en richten zo ons leven in. Dag in, dag uit.

Natuurlijk maken we wel eens moeilijke en verdrietige dingen mee. Maar dat treft dan de enkeling, die er meestal ook weer bovenop komt. Nee, over het algemeen hebben we het als samenleving dik voor elkaar, we zijn ‘in control’.

Wagen staat stil

En dan, bijna uit het niets, staat opeens de wagen stil. Corona. Als vrijwilligers en als betrokkenen van het inloopcentrum ‘De Lichtboei’ leven we natuurlijk met u mee en zien we uit naar nieuwe ontmoetingen in levende lijve. Weg controle, weg zekerheden. Alles gaat anders. We zijn bezorgd om onze dierbaren, om onszelf. Onze gezondheid. Onze financiën. Hoe lang gaat dit duren? En tegelijk slaat de twijfel toe: hoe vanzelfsprekend waren al die zekerheden? Wat zijn we eigenlijk kwetsbaar.

Jongeren die nu niet naar school kunnen, mensen die aan huis gebonden zijn, mensen die nu geen of nauwelijks bezoek kunnen/mogen ontvangen, ondernemers die zorgen hebben zaak, werknemers die geen werk kunnen doen. Laten we ook denken aan het verzorgend personeel in ziekenhuizen en verzorgingshuizen, aan vluchtelingen in opvanggebieden, kortom allen die wereldwijd getroffen zijn door allerlei tegenslagen.

Kwetsbaar en vergankelijk

In de Bijbel, het Woord van God, lezen we dat God ons roept om onszelf om te keren naar Hem. Hij weet dat we kwetsbaar en vergankelijk zijn. Jezus heeft ons échte en blijvende geluk op het oog: een leven in liefde en vrede met Hem. Maar wie zit daar op te wachten? Aan God denken we niet. Dat komt door de zonde. Zonde betekent doel missen. Wij zijn gemaakt om mét God te leven, maar we kiezen ervoor om zónder Hem te leven.

Hoort u de roepstem?

We zijn allemaal bezig om onze eigen koninkrijken op te bouwen, of u niet? Maar als die koninkrijken dan kaartenhuizen blijken te zijn? Als we merken dat het leven niet maakbaar is, zoals we dachten? Dan is het nog niet te laat. Sterker nog: het is een roepstem. Hoort u die roepstem? Want God heeft wél alles onder controle. Daar hoeft u niet aan te twijfelen. Alle voorspoed is geen zegen, alle tegenspoed is geen vloek, maar daar is het in gelegen, hoe men God er in ontmoet. Zoek nu het geluk dus niet in de dingen van deze voorbijgaande wereld, maar in het eeuwigdurende koninkrijk van God.

Boodschap

Deze boodschap komt tot u/jou: God, Uw Maker, is bewogen met uw leven. Hij roept ook tot u: ‘Keer u om naar Mij en geloof in Mijn Zoon, Jezus Christus en u zal zalig worden’ Wendt u naar Mij toe. Wordt behouden, alle einden der aarde! Want Ik ben God, en niemand meer. (Jesaja 45, vers 22). Troost allen, die in nood en smart, tot U verheffen ’t angstig hart; Maak ons in tegenspoeden stil; Hoor ons, o God, om Jezus’ wil. (Morgenzang:7)

Meer informatie

Wilt u meer weten hoe u behouden (gered) / zalig kunt worden of heeft u andere vragen over het christelijk geloof? Bezoek dan onze website www.inloopdelichtboei.nl. Daar kunt u ook de online Bijbelcursus vinden die anoniem gevolgd kan worden. Alle activiteiten zullen pas plaatsvinden na openstelling. [l]