5 mei Bevrijdingsdag

BREDA - 1945, Hoe lang zijn we alweer vrij! Elk jaar herdenken we: geen oorlog meer in Nederland. Geen bezetter meer, die ons zijn wil oplegt. Geen vijand meer, die ons land leegrooft. Geen verdrukker meer, die armoede en honger veroorzaakt. Geen verrader meer, die ons met loerende ogen angst en vrees inboezemt. Geen Nazi’s meer, die dood en verderf zaaien onder ons volk. Vrij! Nederland werd bevrijd. Vrij?

Vrij? Wat hebben wij met deze vrijheid gedaan? We bouwden met man en macht aan onze welvaartsstaat. De oorlogsgeneratie heeft er nooit van kunnen dromen: het rijke Nederland staat model in de wereld, welvarender dan ooit! Toch: welvaart is geen garantie voor welzijn. (De Corona geeft nu gebondenheid, beperkingen, veel lijden en verdriet). Vrijheid is geen garantie voor geluk, Ja, zijn wij wel zo vrij als we denken? Andere vijanden zijn in de achterliggende jaren stiekem binnengeslopen. Blind toch, wie ’t niet ziet. Normen zijn verraden, waarden vernietigd. Concreet: Elza berooft weerloze ouderen. Japie duikt onder in de criminaliteit. Masja verricht dwangarbeid in een bordeel. Dick, ja, u en ik!, zit gevangen in het materialisme, nooit genoeg! Helaas, vrijheid en welvaart blijken een kwalijke keerzijde te hebben. We zijn gecapituleerd, gezwicht voor ongebondenheid, we hebben ons overgegeven aan: liefdeloze vrijheid, een vrijheid waarbij de liefde gemist wordt.

Een andere vrijheid

Vrij! Er is een andere vrijheid: liefdevolle vrijheid, een vrijheid waar de liefde gezien wordt. Dit vanuit de ware bevrijding. Die bevrijding komt van God, uit genade (onverdiende goedheid). Niemand heeft er recht op. Onze zondige ongebondenheid verdient het tegendeel. Jezus Christus, de Zoon van God, heeft als Bevrijder , denk aan Goede Vrijdag en Pasen, het ware welzijn verworven, door Zijn lijden en sterven, namelijk: vrede – verzoening met God – die alle verstand te boven gaat. Die vrede geeft vrijheid. Die ware vrede kan een mens nog ontvangen, zelfs voor eeuwig. Bid tot God. Smeek om de werking van Zijn Heilige Geest tot bekering (verandering) van het dwaze hart. En dat tot vergeving van uw zonden. Dat is echte bevrijding. Jezus Christus zegt in de Bijbel, het Woord van God: ‘Ieder die de zonde (iedere vrijwillige overtreding van goddelijke of zedelijke wetten) doet, is een dienstknecht (een slaaf) van de zonde. Indien dan de Zoon (van God) u zal vrijgemaakt hebben, zo zult gij waarlijk vrij zijn.’ (Johannes 8: 34+36)

De Lichtbloei

Wilt u meer weten hoe u de ware vrede/ de ware vrijheid kunt ontvangen of heeft u andere vragen over het christelijk geloof? Bezoek dan onze website www.inloopdelichtboei.nl. Daar kunt u informatie vinden over de verschillende activiteiten die er zijn, waaronder ook de online Bijbelcursus, die anoniem gevolgd kan worden. Vanwege de huidige omstandigheden zullen de genoemde activiteiten in het inloopcentrum ‘De Lichtboei’ pas weer na de openstelling van publieke gebouwen plaatsvinden.[l]