Paardenbloemen in de straat. FOTO STADSPLANTEN BREDA
Paardenbloemen in de straat. FOTO STADSPLANTEN BREDA Stadsplanten Breda

Heb jij wilde planten in je straat?

BREDA - De Paardenbloem, jullie kennen hem vast wel. Een fraaie wilde plant (vaak ook wel onkruid genoemd) met mooie gele bloemen die nu volop bloeit.                 

Maar waarom heet hij eigenlijk 'Paardenbloem'? Niemand die het echt weet! Een reden zou kunnen zijn dat paarden de bloemen niet eten omdat die niet lusten (paarden vinden ze te bitter). Er staan dus veel paardenbloemen in een wei waar paarden lopen. Maar er zijn ook veel andere namen die gebruikt worden, zelfs binnen Nederland zoals: Hondstong, Pissebloem of Melkwiet. In het buitenland wordt de Paardenbloem meestal Leeuwentand genoemd: (in Duitsland Löwenzahn, in Frankrijk Dent-de-Lion en in Engeland Dandelion). Dat zie je natuurlijk gelijk aan de vorm van het blad!

De andere Nederlandse namen zeggen ook iets over de plant. Bijvoorbeeld Melkwiet geeft aan dat er melksap uit komt wanneer je een blad of bloemstengel afbreekt. Pissebloem zegt dat je er van moet plassen als je de groene bladeren eet. Want net als bij andere planten zijn de bladeren van de paardenbloem eetbaar maar zijn groen wat bitter. De jonge bleke bladeren worden in Frankrijk geteeld en ze worden verkocht onder de naam pissenlit-salade of molsla. De bloem en melk (licht giftig) kunnen worden ook gebruikt als kruidengeneesmiddel maar worden niet gegeten.

De naam van de paardenbloem in het officiële planten systeem is wereldwijd hetzelfde (Taraxum officinale). Deze naam geeft aan dat de plant geneeskrachtig is en vroeger in Apotheken aanwezig was. Alle planten worden zo met een naam ingedeeld in families en geslachten. De paardenbloem hoort bij de familie van de 'Composieten'. Dat zijn alle planten die samengestelde bloemen hebben. Samengestelde bloemen wil zeggen dat er meerdere kleine bloempjes bij elkaar zitten op één steeltje. In verschillende boeken zoals “Stadsplanten van Breda” en websites www.stadsplantenbreda.nl kun je daar meer informatie over vinden.

Welke andere planten staan er bij jou in de buurt of straat?

Je kunt ze ook opzoeken in een Flora (Determineer gids voor planten), maar ook zijn er Apps die je kunt gebruiken om planten op te zoeken. ObsIdentify (Stichting Observation International) is zeer geschikt, meer wetenschappelijk is PlantNet (universiteit Montpellier).

Wil je meer informatie over natuuronderzoek, natuurbescherming en veldbiologie kun je kijken op de websites van het KNNV Breda en Breda Binnenste Buiten: www.bredabibu.nl en www.knnv.nl/breda[l]