De spullen staan klaar om opgehaald te worden. FOTO ANTON HOEVEN
De spullen staan klaar om opgehaald te worden. FOTO ANTON HOEVEN Anton Hoeven

De Zonnebloem viert 75 jaar vrijheid

PRINSENBEEK - Omdat de coronamaatregelen voortduren, heeft de Zonnebloem Prinsenbeek een 'Bevrijdingsactie' gehouden. Wederom voor dorpsgenoten die door de effecten van het coronavirus wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. De Zonnebloem afd. Prinsenbeek richt haar aandacht op mensen in de thuissituatie. Daardoor een forse logistieke actie maar zeker de moeite waard.


Bevrijdingsdag 5 mei zou dit jaar groots gevierd kunnen worden: 75 jaar vrijheid. Door de gevolgen van het coronavirus was het helaas nu anders dan gedacht. Maar we zijn vrij en dat is een viering waard, ook al hebben we nu tijdelijke beperkingen in bewegingsvrijheid voor ieders veiligheid

Naast de gasten van de Zonnebloem konden ook alle inwoners iemand opgeven voor een attentie, mensen waarvan men vond dat men wel een extra blijk van aandacht kon gebruiken in deze bijzondere tijd. Ook werd bij deze actie samengewerkt met de thuiszorginstellingen en beide kerken in Prinsenbeek.

Er was bij onze attentie gekozen voor thee, chocolade en biscuits met een herinnering in gedachten: de voedingsmiddelen die werden gedropt tussen 29 april en 8 mei 1945 door de Engelsen en Amerikanen.

Daarnaast waren er artikelen om 75 jaar bevrijding in onze thuissituatie te vieren ondanks de huidige situatie. Naast dit mandje ontving men een sterk luchtzuiverende plant die rijk kan bloeien. Goed voor deze tijd.

Niet minder dan 365 mandjes en planten werden bezorgd bij de aangemelde personen. Bij de ontvangers waren ook verschillende echtparen, waarmee het aantal uitgedeelde feestelijke muffins op 420 kwam.

Deze actie was mogelijk dankzij een anonieme donatie en de sponsoren Ledenvereniging Thebe-extra, Lidl supermarkten, Gebroeders Houtepen potplanten, Rotary afd. Prinsenbeek, Sligro Breda en Bakkerij Mark Elias voor het extra feestelijk tintje.


Corona Hulpteam

Voor de verspreiding werkte de Zonnebloem samen met het opgerichte tijdelijke Corona Hulpteam in Prinsenbeek. Zij zorgen voor het inpakken en de verspreiding. Om de vijf minuten kwamen ruim 30 vrijwilligers alle artikelen voor deze attentie ophalen.

De attenties werden met inachtneming van de RIVM richtlijnen bezorgd waarbij al vaak direct bleek dat de attentie bijzonder werd gewaardeerd.

Bijvoorbeeld bij een woning voor mensen met een verstandelijke beperking waar de bewoners al een paar maanden geen bezoek mogen ontvangen. Achter de ramen dolenthousiaste bewoners waarbij iemand achter de begeleider in de voordeur vroeg waarom hij zoiets lekkers en zelfs een plantje voor zijn kamer kreeg. Zijn begeleider antwoordde: ‘Omdat jouw papa en mama al twee maanden niet op bezoek mogen komen en dat vinden de andere mensen hier in Prinsenbeek ook niet leuk voor jou.’

De Zonnebloem bedankt namens de ontvangers van een attentie alle sponsoren en personen die deze actie mogelijk hebben gemaakt.[l]