Kinderen zitten klaar voor aanvang van de challenge.
Kinderen zitten klaar voor aanvang van de challenge. Ingestuurde foto door ouders

Het EETschap leert kinderen koken tijdens Corona

BREDA - Van Weekendschool Petje af uit Breda gaan 42 kinderen de uitdaging aan. Zij doen tijdens de Corona-crisis mee met de kookchallenge die Het Eetschap organiseert. Leren snijden, quizvragen beantwoorden over gezond eten, voedselverspilling en de voedselketen. Klap op de vuurpijl: koken voor je gezin terwijl een chef (op afstand) jouw gerechten beoordeelt.


Dalila Sayd van Stichting Het Eetschap bedacht het project. “We willen kinderen die het thuis wat minder makkelijk hebben, een kans geven om tijdens de Corona-crisis toch leuke, nieuwe vaardigheden op te doen.” Weekendschool Petje af Breda zocht juist naar een aangepast programma nu de reguliere bijeenkomsten geen optie zijn.


Verbinding

De aftrap van het project zit er inmiddels op. Beatrijs Janssen (locatiemanager Petje af Breda) vertelt: “Er kwam echt iets los in de gezinnen. Er is samen gekookt, gegeten, in kookboeken gekeken. In deze gekke tijden ontstond er echt verbinding in de woonkamers. Heel bijzonder om te zien!”

Het vierweekse-programma heeft Sayd samen met de Voedselapotheek opgesteld in afstemming met Petje Af. Het daagt de kinderen uit om na te denken over wat ze eten, hoe dat gemaakt wordt en waar ons voedsel vandaan komt. Zo werken ze aan hun voedselvaardigheden. De opdrachten en het kookboek dat de kinderen cadeau krijgen stimuleren de taalvaardigheid op een speelse en uitnodigende manier.


Succes

De initiatiefnemers zijn heel blij met de enthousiaste reacties van de kinderen. Sayd vertelt: “Aan de eerste editie doen 42 deelnemers mee, terwijl we eigenlijk met 30 kinderen wilden starten. We maken nu zelfs plannen om met een tweede lichting te starten!”


Samenwerking

Het project wordt grotendeels mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw. Daarnaast dragen verschillende partners bij. Zo is het lesmateriaal beschikbaar gesteld door Fawaka Ondernemersschool, zorgde de input van Cubiss Brabant voor extra focus op leesvaardigheid en leesplezier en levert Boerschappen een boodschappenpakket voor de laatste opdracht. De Voedselapotheek verzorgde de vormgeving van de materialen en maakt van alle bereide recepten een receptkaart. [l]