De vrijwilligers van de Luisterlijn zijn er voor iedereen                FOTO JOYCE VAN ZIJL
De vrijwilligers van de Luisterlijn zijn er voor iedereen FOTO JOYCE VAN ZIJL Foto: Joyce van Zijl

Iedereen mag bellen, ook voor even een praatje

BREDA - Iedere maand staat in deze rubriek de Held van Breda centraal. Maar deze maand kiezen we niet voor een persoon als Held van de Maand, maar voor een hele groep vrijwilligers. Dat zijn de mensen van de Luisterlijn, die 24/7 bereikbaar zijn via telefoon, chat of email. In de voorbije maanden is vanwege de corona-crisis het aantal bellers flink gestegen en draaien veel vrijwilligers extra diensten.

DOOR JOYCE VAN ZIJL


Bij de Bredase afdeling van de Luisterlijn zijn ruim veertig vrijwilligers actief. Zij draaien elke maand vier diensten van vier uur, waardoor de Luisterlijn dag en nacht bereikbaar is. Ze zijn geen therapeuten, geen coaches, maar gewoon mensen die hart hebben voor degene die belt, chat of mailt. Ze luisteren, zonder te oordelen, zonder iets terug te vragen.


Bellen, chatten of mailen

Vanwege het belang van anonimiteit vertellen de vrijwilligers hun verhaal onder een andere naam. Albert luistert al dertien jaar naar bellers van de Luisterlijn. “ De kern is dat iemand die ergens mee zit ons kan bellen, dag en nacht. Door trainingen en cursussen heb ik enorm veel geleerd, vooral ook dat het gaat om luisteren en niet om advies geven. En dat is nog best lastig hoor."


'Het gaat bij ons
om luisteren,
niet om advies geven'

"Maar het werk is geweldig, je geeft, maar krijgt ook veel terug. Naast waardering en zinvolle tijdsbesteding ook zelfontplooiing van sociale vaardigheden. Ik ben helemaal niet zo goed in sociale contacten, maar in deze anonieme setting kom ik heel goed tot mijn recht. Eerlijk gezegd wist ik niet dat ik dat in me had.”


Jongeren

Heleen is vrijwilliger bij de chatlijn, die van tien tot tien open is. “ Van de chatdienst wordt veel gebruik gemaakt door jongeren en mensen die worstelen met problemen in hun leven. Dat zijn vaak gesprekken over eenzaamheid, pesten, zelfverwonding. De zwaarte is behoorlijk. Ik praat heel makkelijk en ben ook snel emotioneel, daarom is bellen voor mij minder geschikt dan chatten, ik heb daar heel bewust voor gekozen. Je leert aanvoelen, tussen de regels door lezen. Het geeft enorm veel voldoening als je voelt dat je iets hebt kunnen betekenen. En nogmaals: wij coachen niet, zijn geen therapie, maar luisteren. Het kan enorm veel verlichten als je je verhaal een keer kwijt hebt gekund. “


Verbinding

Jacqueline is zo’n anderhalf jaar geleden begonnen als vrijwilliger. “Ik ben erg geïnteresseerd in geweldloze communicatie, ik zocht iets om dit toe te kunnen passen. En dat vond ik bij de Luisterlijn. Vrijwilligers krijgen enorm goede begeleiding, voor je kunt starten volg je een uitgebreide training, waarbij je gekoppeld wordt aan een mentor. Voordien heb je al een aantal gesprekken gehad waardoor je kunt inschatten of dit iets voor jou is. Daarna ga je meeluisteren en diensten draaien met jouw mentor. Ik zie een gesprek als ‘meewandelen’ met de beller, de een wil een praatje bij de koffie, de ander wil een diepgaand gesprek. Verbinding is mijn doel, zo mooi als je voelt dat dat lukt.”


Meer weten over wat Heleen, Albert en Jacqueline ervaren ? Kijk op www.heldenvanbreda.nl. Lees in bijgaand kader meer informatie over de Luisterlijn.[l]



De Luisterlijn

De Luisterlijn is een landelijke organisatie. Mensen die hun verhaal kwijt willen kunnen dag en nacht terecht voor een telefonisch gesprek, de chatdienst is van 10 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds bereikbaar en er is ook een email-afdeling voor hen die liever schrijven dan praten. Meer praktische informatie hierover is te vinden op www.deluisterlijn.nl. Anonimiteit is een heel belangrijk onderdeel van de Luisterlijn, zowel de beller als de vrijwilliger zijn altijd anoniem. De telefoontjes en chats komen landelijk binnen en worden van daar uit verdeeld, je krijgt dus niet standaard een vrijwilliger uit je eigen regio aan de lijn. En als je vaker belt ook niet dezelfde vrijwilliger.


Door de corona-crisis is het aantal telefoontjes en chats enorm gestegen, veel vrijwilligers ( ook die in ons verhaal) draaien nu extra diensten. Er zijn ook veel aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers. Er wordt nu gekeken naar een vorm van training die ook in deze tijd aangeboden kan worden, zodat deze vrijwilligers snel ingezet kunnen worden.