Afbeelding
Foto: Camiel Beekers

Na maanden gedwongen sluiting mochten horeca-ondernemers afgelopen maandag eindelijk de deuren weer opengooien. “Ik was bijna zenuwachtig", vertelt Daan, de eigenaresse van Café Zeezicht. "Het voelde alsof ik een nieuw bedrijf aan het openen was.”


Op de zonnige Tweede Pinksterdag werd 's ochtends de gehele Grote Markt gevuld met tafels en stoelen. Dankzij het terrassenplan van de gemeente Breda was daarvoor meer ruimte beschikbaar dan normaal. Vanaf 11.30 uur kwamen ook de eerste gasten aan. “Ik vind het zo fijn om de rinkelende glazen en de mensen weer te kunnen horen”, vertelt José van ‘JA! Breda’. “Het is fantastisch dat we eindelijk weer ons vak mogen uitoefenen en gasten mogen ontvangen.”
Opvallend is dat iedere horecagelegenheid dat op zijn eigen manier doet. Zo werkt het ene café met een timeslot, een ander met selfservice en weer een ander met een digitale wachtrij voor toiletbezoekers. Voor iedere horecagelegenheid was het een beetje onwennig, maar toch snel weer als vanouds. “Het lijkt wel alsof alles weer normaal is. Het is goed te behappen, omdat niet iedereen in één keer komt”, vertellen Inge en Teun van Koffie bij Teun en Sip First.
“Het gaat allemaal gewoon weer vanzelf. Net als fietsen, je verleert het niet”, legt Daan uit. Toch had ze het fijn gevonden als ze al een week eerder had kunnen oefenen. “Het is heel jammer dat de ‘proefdag’ vorige week niet doorging. Oefenen is altijd goed en nu moet je alles in een keer goed doen, zeker een gemiste kans.”[n]