Zie je een nest van processierupsen? Meld het dan bij de gemeente
Zie je een nest van processierupsen? Meld het dan bij de gemeente Foto: Wijnand Nijs

Gemeente gestart met wegzuigen processierupsen

BREDA - De eerste nesten met processierupsen zijn weer gespot. Daarom is de gemeente Breda begonnen met het wegzuigen van de nesten.


Het wegzuigen gebeurt elke dag, bij doorgaande wegen en fietspaden, bij kinderdagverblijven en scholen. Dit jaar wordt de hele boom gezogen, inclusief de kruinen van de eikenbomen. De plekken die het meest worden gemeld, komen als eerste aan de beurt. Op drukke plekken met overlast staan waarschuwingsborden.

Wethouder Greetje Bos: “We nemen veel extra maatregelen dit jaar om de overlast van de rups zoveel mogelijk terug te dringen. Maar heb niet de verwachting dat we nooit meer last meer hebben van de eikenprocessierups. De rups is er nu eenmaal en die blijft. Blijf dus nesten melden via www.breda.nl of 14076.


Er is voor het wegzuigen meer capaciteit beschikbaar dan in 2019. Toen was er maar één zuigmachine. Aan extra machines was toen niet te komen, aangezien alle gemeenten in Nederland met hetzelfde probleem kampten. Dit jaar zullen er niet één, maar twee wagens in Breda rondrijden. Dit jaar ontving de gemeente in totaal al 678 meldingen van processierupsen. "De meeste meldingen kwamen deze maand binnen", aldus de woordvoerster. "Tot nu toe 566."


Beheersen

Het wegzuigen van de rupsen is slechts één deel van de gehele aanpak. Gemeente Breda zet in op het beheersen van de situatie en richt zich op het stimuleren van de natuurlijke vijanden, met een mix aan maatregelen. De aanpak is zoveel mogelijk ecologisch en brengt tegelijkertijd meer biodiversiteit en een divers landschap. Maatregelen zijn bijvoorbeeld nestkastjes, feromoonvallen, rupsenvallen, het ecologisch maaien onder eikenbomen en het wegzuigen van de nesten.[n]