Weer en klimaat: twee verschillende dingen

Breda heeft een stadsklimaat in een gebied met een gematigd zeeklimaat. En dat klimaat staat momenteel onder druk door klimaatverandering. Dat kunnen we momenteel ook waarnemen aan veranderingen in het dagelijkse weer. In deze column ga ik wekelijks een onderwerp aansnijden dat een relatie heeft met het klimaat. Want één ding is zeker, het klimaat is actueel op dit moment. Weliswaar tijdelijk naar de achtergrond gedrongen door de coronacrisis, maar het staat zeker nog hoog op de agenda.

Maar wat is eigenlijk het klimaat en wat is nou het verschil met het weer? Het is in feite toch min of meer hetzelfde zou je kunnen stellen. Ja en nee is het antwoord. Voor het weer wordt door diverse weerinstituten en diverse weermensen dagelijks een weersverwachting gemaakt. Voor het klimaat is dat niet nodig. Het zijn veelal instituten zoals universiteiten en het KNMI die eens in de zoveel tijd met een klimaatscenario komen. Het klimaat is het gemiddelde over een periode van 30 jaar in een bepaald gebied. Het weer in bijvoorbeeld Nederland wordt bepaald door hoe het weer in de afgelopen 30 jaar is geweest in Nederland. En dat gemiddelde wordt de normaal genoemd. Bijvoorbeeld: Breda en omstreken beleefde dit voorjaar met 768 zonneschijnuren de zonnigste lente ooit sinds 1901. Normaal schijnt de zon 495 uren in de lente en dit jaar kregen we dus 288 zonuren extra. Met normaal wordt in deze dan bedoeld: de periode van 1981 – 2010. Volgend jaar schuift de normaal op naar de periode 1991 – 2020.

Het weer bekijkt juist de toestand van de atmosfeer op dit moment. In het dagelijkse weerbericht wordt gekeken naar de veranderingen in de atmosfeer van de komende dagen. Het weer kan in een kort tijdsperiode helemaal omslaan. In de ochtend op weg naar werk of school in het zonnetje en ’s middags in de regen naar huis. Het klimaat had dat tot voor kort niet. Sinds enkele jaren is er iets aan de hand met het klimaat: klimaatverandering. Deze column gaat in op de impact daarvan op Breda. [n]