Noah Jupe speelt Otis
Noah Jupe speelt Otis Foto: Screenshot YouTube

'Honey Boy is een harde film over een knuffelbaar ventje'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die volgens hem het bekijken waard is. Deze week Honey Boy.


Uit de Vietnamoorlog zijn in de jaren zeventig duizenden Amerikaanse soldaten teruggekeerd met diepe trauma’s. Zo’n Vietnam veteraan die zijn tienerzoon opvoedt, is geen goeie mix. Maar dat wordt een giftige cocktail als die zoon uitgroeit tot tienerster in de filmwereld en zijn vader hem dat succes misgunt. Niettemin is dit het jeugdverhaal van de tieneracteur Shia LeBeouf (1984). Op veertien jarige leeftijd kreeg LeBeouf een rol in de Amerikaanse Disneyserie Even Stevens (2000 – 2003), waarmee hij beroemd werd. Zijn vader was zijn manager, maar regie over zijn eigen leven en dat van zijn zoon had hij niet. Uiteindelijk viel zijn zoon in een diepe teil van drugs, drank en verkeerde keuzes die hem uiteindelijk met de rechter in aanraking bracht. Zo belandde Shia LeBeouf in een ‘rehab’, een afkickkliniek, waar hij het autobiografische scenario voor de film Honey Boy schreef.


In deze vader-zoon film heet het kind geen Shia, maar Otis. Noah Jupe speelt dat tienersterretje. Shia LeBeouf zèlf speelt de rol van zijn vader James Lort, die hij omschreef als een ‘hippie’. De film toont de bizarre jeugd van Shia, zoals die zich dik twintig jaar geleden heeft afgespeeld.

Beroerde jeugd
In de film Rocketman over Elton John is zelfmedelijden de rode draad. De schuld van de verslavingen wordt vooral búiten Elton John gelegd. Zo'n film is Honey Boy niet. Shia LeBeouf heeft Honey Boy niet uit ijdelheid gemaakt. De herinneringen vanuit de ‘rehab’ zijn eerder een afrekening met een beroerde jeugd waarin hij onder grote druk stond. De beelden zijn soft, dromerig bijna, maar de dialogen rauw en herkenbaar als opvoeden rancune wordt. Het is een harde film over een knuffelbaar ventje. Dat Shia LaBeouf zijn jeugdtrauma's heeft kunnen omzetten in een scenario verdient bewondering.[n]

Wat je verder moet weten:
- Shia LaBeouf was onder meer te zien in de film Bobby (over Robert Kennedy) uit 2006 en in de Wallstreet film ‘Money Never Sleeps’ van Oliver Stone.

Regie: Alma Ha’rel Met: Shia LaBeouf en Noah Jupe.