Foto: Wesley van der Linde
Foto: Wesley van der Linde Foto: Wesley van der Linde

BLM-manifestatie zonder problemen verlopen

BREDA - Met de uit de hand gelopen demonstratie op de Dam nog vers in het geheugen had de Bredase organisatie van de BLM-manifestatie een duidelijk doel, namelijk een vreedzame demonstratie waarbij de coronaregels in acht worden genomen. En dat lukte. Zo kon alle aandacht gaan naar het juiste onderwerp: bewustwording over racisme.


Een vreedzame manifestatie met muziek en sprekers, waarbij de coronaregels worden nageleefd. Dat is wat de organisaties achter de Manifestatie Breda tegen Racisme wilden houden. En dat is ook wat lukte. Vooraf waren tweeduizend stippen op het Chasséveld aangebracht om de 1,5 meter afstand aan te duiden. En betogers kwamen massaal aan met mondkapjes op, zoals ook van hun gevraagd werd. In totaal kwamen er zo'n 1600 mensen op af, tot blijdschap van woordvoerder Philip Orosay. "Het is heel belangrijk voor de bewustwording."


Philip Orosay was de woordvoerder namens alle organiserende partijen, namelijk Stichting Mondiaal Centrum Breda, Amnesty International, stichting Bo, stichting Jara, vereniging Caribische Nederlanders, stichting Marokkaanse Jongeren en stichting Afschaffing Slavernij. Zelf is hij al vaak slachtoffer geworden van racisme. "Racisme is er in veel vormen. Van heel mild tot heel agressief. Sommige mensen willen niks van je hebben, alleen omdat je zwart bent. Dat is pijnlijk." De organisaties wilden met de manifestatie erkenning krijgen voor institutioneel racisme en ongelijkheid. "Wat we duidelijk willen maken is dat racisme niet mijn probleem is omdat ik zwart ben. Het is ons probleem. En we kunnen er alleen samen iets aan doen." De manifestatie sloot dan ook niemand uit. "Dat is voor ons heel belangrijk", legt Orosay uit. "We wilden niet uitsluiten, en een zo breed mogelijk gedragen manifestatie houden. We hebben samen en probleem, dus we moeten het samen oplossen." [n]