De 91-jarige Imelda Marcos
De 91-jarige Imelda Marcos Foto: Screenshot YouTube

'Het is fascinerend de duivel op aarde recht in het gezicht te kunnen kijken'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week The Kingmaker.


Imelda Marcos (nu 91) was de vrouw van de president van de Filipijnen, Ferdinand Marcos. Uiteindelijk moest het echtpaar Marcos in februari 1986 wegens corruptie en verrijking de Filipijnen ontvluchten. Beroemd zijn de beelden van de 1.220 paar schoenen die ze in het presidentiƫle paleis had moeten achterlaten. In 1991 keerde Imelda terug naar de Filipijnen. Alleen, want haar man was inmiddels overleden. Deze documentaire laat zien hoe ze haar macht en invloed herovert. Geld is de rode draad in het leven van deze voormalige schoonheidskoningin. Als vrouw van de president gaf ze in Londen en Parijs miljoenen uit aan luxe artikelen, terwijl het volk door drek en armoede werd geteisterd. Regisseur Lauren Greenfield kreeg vanaf 2014 de kans om Imelda Marcos van dichtbij te volgen. We zien hoe ze haar zoon Bongbong naar voren schuift als kandidaat vice-president van Thailand. Tijdens zijn campagne heeft Imelda rollen bankbiljetten bij zich die ze vanuit een gepantserde auto uitdeelt in arme wijken. Zo koop je stemmen, maar fris ziet dat er niet uit. De grote vraag is waar Imelda al dat geld vandaan heeft gehaald en haalt. Er liepen en lopen tientallen rechtszaken tegen haar, maar die hebben tot nu weinig opgeleverd. Verleden en heden van de Marcos dynastie worden in de documentaire aan elkaar geknoopt. Misschien heeft Imelda spijt dat ze regisseur Greenfield zo dichtbij heeft laten komen, want ook de verdreven eiland bewoners, de gemartelde tegenstanders en de slachtoffers van de corruptie die Imelda veroorzaakt heeft komen aan het woord. De documentaire The Kingmaker ontmaskert haar als het kwaad in hoogst eigen persoon, moord en corruptie kleven aan haar bloedrode jurk. Het is fascinerend de duivel op aarde recht in het gezicht te kunnen kijken.

Dit is wat je moet weten over deze film:
- Imelda Marcos is van eenvoudige komaf. Voor ze in 1954 trouwde met Ferdinand Marcos was ze fotomodel en deed ze mee aan schoonheidswedstrijden.
- Na terugkeer in de Filipijnen werd Imelda Marcos nog twee maal gekozen als parlementslid, in 1995 en in 2010. Lees de lange versie van de filmtip op BredaVandaag.nl.[n]