De documentaire is gebaseerd op het boek Testimony
De documentaire is gebaseerd op het boek Testimony Foto: Screenshot YouTube

Franks Filmtip: 'De documentaire is een muzikale vertelling voor alle generaties'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band.


Hoe zat het ook al weer? The Band is bekend geworden als begeleidingsband van Bob Dylan. Al snel ontwikkelden ze zich zonder Dylan. “Ze”, dat zijn de Canadezen Rick Danko (basgitaar), Garth Hudson (orgel), Richard Manuel (piano) Robbie Robertson (sologitaar) en de Amerikaan Levon Helm (drums).


Garth Hudson, die klassiek geschoold was, durfde zijn ouders niet te vertellen dat hij tot een rockgroep was toegetreden. Daarom sprak hij met de bandleden af dat hij ze muziekles gaf voor tien dollar per week. Garth had de meeste muzikale bagage, waar de anderen veel van hebben geleerd, zoals harmonieleer en contrapunt. Langzaam maar zeker werd iedereen multi-instrumentalist, later hét handelsmerk van de leden van The Band. Het grote succes kwam met de platen Music From Big Pink (1968), The Band (1969) en Stage Fright (1970).

De documentaire Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band is gebaseerd op het boek Testimony (Getuigenis). Daarin doet Robbie Robertson (inmiddels 77 jaar) verslag van zijn herinneringen aan The Band. Tikje eenzijdig misschien, maar heerlijk om te zien. De sfeer van jonge honden die in de kelder van hun Roze Huis in Woodstock (NY) proberen hun eigen geluid te ontwikkelen. Intense vriendschappen waar geen eind aan leek te komen, dollen met elkaar binnen en buiten de muziek. Maar ook bij de leden van The Band eist roem zijn tol. Robertson kan er beeldend over vertellen, dat maakt deze documentaire, samen het tijdsbeeld van zuivere vriendschappen en puur muzikaal plezier tot een feest, ook voor latere generaties.


Leuk om te weten:

- Eric Clapton wilde zijn band The Cream verlaten om zich aan te sluiten bij The Band, maar die had geen behoefte aan een extra solo gitarist.

- Het nummer Chest Fever gaat over een man die ziek wordt als hij wordt afgewezen door de vrouw waarop hij verliefd is.

Met: Robbie Robertson, Bruce Springsteen, Eric Clapton, David Geffen. Lees de lange versie van deze tip op Bredavandaag.nl[n]