De Koepel van Breda. Foto: BredaVandaag
De Koepel van Breda. Foto: BredaVandaag Foto:

Bredanaars denken massaal mee over invulling Koepel

BREDA - Begin deze maand riep de gemeente Bredanaars op mee te denken over de invulling van de Koepel. Met succes, maar liefst 951 mensen vulden de online enquête in. Toch zijn Bredanaars het niet eens over de invulling. Zowel commerciële als sociale functies doen het in de enquête goed, maar ook woningen worden als optie gezien.


3 augustus riep de gemeente de stad op om via een online enquête mee te denken over de invulling van de Koepel. Dat mensen betrokken zijn bij het bijzondere gebouw blijkt maar weer. Maar liefst 951 Bredanaars vulden de enquête in. Daaruit blijkt dat er ideeën genoeg zijn.


Geschikte functies
Op de vraag 'Wat vind u een goede, internationaal onderscheidende functie voor het Koepelcomplex?' antwoorden zo'n 41% dat ze het liefst een museum, bioscoop of bibliotheek in het gebouw zien. Een concertzaal, dj-academie of poppodium (37%) en een campus waar bedrijven en scholen samen nieuwe dingen ontwikkelen en presenteren (36%) deden het ook goed. Een hotel, restaurant of foodhall kreeg 27% en een attractiepark, circus, evenementenhal of escaperoom 26%.

Ook werd Bredanaars andere geschikte functies voor het complex in te vullen. Uit die vraag blijkt dat de inwoners van de stad het ook zien zitten om woningen te maken in de voormalige gevangenis (41%). Evenveel mensen stemmen op een restaurant. Verder zouden een hotel, bedrijven of winkels een idee zijn.


Wat verder duidelijk uit de vragenlijst naar voren komt is dat veel Bredanaars willen dat het herkenbare pand zichtbaar blijft voor heel Breda. De resultaten van de enquête worden meegenomen in een consultatie. Uit die consultatie zullen richtlijnen en randvoorwaarden komen voor de herontwikkeling van de Koepel.

Verkoop
Het Rijksvastgoedbedrijf biedt PI De Boschpoort, in de volksmond bekend als De Koepel, begin 2021 te koop aan. Naast de voormalige Koepelgevangenis omvat het terrein onder andere een rechtbank, een vrouwengevangenis, sportvelden, luchtplaatsen en werkplaatsen.

Het hele terrein is ruim vijf voetbalvelden groot.


Het voormalige gevangeniscomplex is na sluiting twee jaar in gebruik geweest als asielzoekerscentrum, en biedt nu tijdelijk ruimte aan evenementen, kleine bedrijfjes en startups. [n]