In Da 5 bloods speelt Chadwick Boseman een mooie bijrol
In Da 5 bloods speelt Chadwick Boseman een mooie bijrol Foto: Screenshot

'Vanuit één perspectief gemaakt, maar een interessant verhaal'

BREDA - Wekelijks tipt Frank Spreuwenberg een film. Vanwege de afwezigheid van Frank wordt dit deze week gedaan door Ruud Smolders. Deze week Da 5 Bloods.


Met het recente overlijden van Chadwick Boseman springt deze titel op Netflix zeker in het oog. De acteur die bekend werd door zijn rol als Black Panther speelt in Da 5 bloods een mooie bijrol. De film gaat over vier soldaten met een donkere huidskleur die gevochten hebben in de Vietnamoorlog. Ze besluiten terug te gaan om hun 'verstopte schat' te zoeken en nog wat anders.. De film past goed bij Regisseur Spike Lee. De filmmaker maakte vaker films met als thema racisme. Zo is hij onder andere maker van Malcolm X en BlacKkKlansman.

Da 5 bloods begint met een harde boodschap die meteen de toon van de hele film zet: zwarte mensen worden al decennia lang onderdrukt. De hele film is dan ook vanuit het perspectief van vier soldaten die samen komen in Ho Chi Minhstad. Ze hebben hier een missie gepland in de jungle. De soldaten noemen elkaar blood omdat ze zich verbonden voelen als verwanten. Paul (Delroy Lindo) blijkt het zorgenkindje van de groep te zijn. Otis (Clarke Peters) verzorgt de smokkelwijze via een Vietnamese prostitué. Eddie (Norm Lewis) is de lieve man van het stel. Het karakter van Melvin (Isiah Witlock jr.) wordt verder niet echt uitgediept. Het vijfde lid is 'stormin Norm' gespeeld door Chadwick Boseman. Norm blijkt een echte leider tijdens hun dienstplicht. Wanneer David (Jonathan Majors) de zoon van Paul ineens in zijn hotelkamer opduikt en mee wil doen aan de zoektocht naar het goud breekt een spannender deel aan. De film wordt pas echt leuk wanneer de heren in de jungle komen waar zij goud begraven hebben. De soldaten vinden het goud, maar krijgen ruzie over hoe het besteed moet worden. Als je oorlogen interessant vindt en in het bijzonder de Vietnamoorlog is Da 5 bloods zeker de moeite waard.

Dit is wat je moet weten over deze film:
- Het eerste script heette 'The Last Tour' en werd in 2013 geschreven door Danny Bilson en Paul De Meo.
- Regisseur Oliver Stone zou de film regisseren, maar verliet in 2016 het project.
- Spike Lee besloot het alsnog te verfilmen.
Lees de lange versie op bredavandaag.nl[n]