Hoe groene kades de ecologie versterken

Als je nu langs de oevers, de kades van de Nieuwe Mark loopt, dan zie je al enige vergroening. Het zijn voornamelijk proefopstellingen van bomen, struiken, planten, mossen e.d. Dit in samenspel met zes weerstations. Het resultaat van het onderzoek met deze combinatie zal uiteindelijk leiden tot een vergroening van de kades over de gehele lengte van de Nieuwe Mark. Die vergroening draagt op haar beurt bij aan de verkoeling en de hittestress in de stad.

De vergroening van de kades heeft meer voordelen dan alleen verkoeling van de stad. Ook het ecologisch systeem en de natuurbeleving zullen er wel bij varen. Welke omstandigheden het beste zijn om een rijk onder water en langs de kades dieren- en plantenleven op te zetten, gaan acht organisaties de komende drie jaren onderzoeken. Het samenwerkingsverband bestaat onder meer uit de gemeente Breda, de TU Delft, Wageningen University en waterschap de Brabantse Delta. Er wordt onderzocht welke steensoorten het meest geschikt zijn. De structuur van de muur, gaten, uitsteeksels en holten, de soort specie e.d. zullen bepalend zijn welke planten en mossen het best kunnen overleven.

Versterking stedelijke ecologie
In de kademuren komen plekken die als broedplaats voor vogels gaan dienen. Onder water worden schuilplaatsen voor vissen gemaakt. Het ecosysteem op en langs de kademuren levert zo een schuil- en nestgelegenheid, maar ook zal het nectar brengen voor insecten. Vanaf volgend jaar komen er over een lengte van 175 meter aan beide kanten van de rivier unieke plaatsen met bomen. Deze plekken met bomen en struiken zullen de stedelijke ecologie gaan versterken.[n]