Afbeelding
Foto: Shirley Pater

Shirley Pater (25) weet hoe moeilijk het kan zijn om te stoppen met roken. Vijf jaar geleden rookte ze nog met gemak een pakje per één a twee dagen. Maar toen vapen populairder werd, stapte ze over naar de e-sigaret. En nu probeert ze helemaal te stoppen.


Shirley is pas 25 jaar, maar toch rookt ze al zo'n tien jaar. "Ik ben begonnen toen ik vijftien was", legt ze uit. "Ik rookte het meeste toen ik een jaar of 20 was. Toen ging er met gemak in één of twee dagen een pakje doorheen. Op een gegeven moment besloot ik toen wel: Dit wil ik niet meer". Op dat moment werd vapen steeds populairder. Daarom stapte ze over naar de esigaret. "Ik vond dat ideaal. Ik dacht dat het gezonder was, en tegelijkertijd heeft het ook andere voordelen. Zo stinkt het niet, en mag je er gewoon mee binnen blijven zitten."

Toch is ook de e-sigaret niet ideaal. Want écht gezond is het natuurlijk niet. "Toen dat steeds meer in het nieuws kwam, ging het me meer tegenstaan om te vapen. Bovendien merkte ik ook dat ik het wel érg veel deed. In plaats van één sigaret in een uur, zat ik heel de tijd met dat ding in mijn hand." Toen het coronavirus Nederland bereikte besloot ze daarom om helemaal te stoppen. Drie maanden lang hield ze dat vol. Nu rookt ze af en toe wel weer een sigaret. "Vooral wanneer ik ergens een wijntje ga drinken. Eigenlijk ook heel nutteloos natuurlijk. Het liefste wil ik helemaal stoppen. En zoveel roken als ik vroeger deed, ga ik sowieso nooit meer doen."