Vredeswandeling doet het park Valkenberg aan. Foto: MAx Jongenelen
Vredeswandeling doet het park Valkenberg aan. Foto: MAx Jongenelen MAX JONGENELEN

Vredesweek Breda: 'Vredeswandeling schot in de roos'

BREDA – Afgelopen week heeft het Mondiaal Centrum Breda (MCB) in haar hoedanigheid als ambassadeur van PAX-Nederland met een tweetal activiteiten de Bredase Vredesweek gevierd. Met in achtneming van de maatregelen rondom de coronapandemie konden ze met wat creatieve aanpassingen toch plaatsvinden, zij op een kleinere schaal dan in de voorgaande edities. Dit jaar stond de vredesweek in het teken van: “Vrede verbindt het verschil”.

Sinds 2004 wordt de jaarlijkse vredesweek in Breda gevierd. Initiatiefnemer Jan Hopman is via het MCB nog steeds bij de organisatie betrokken. Telkens weer weet hij met een aantal vrijwilligers de organisatie rond te krijgen. Dit jaar zag het draaiboek er anders uit dan als gebruikelijk. De anderhalve meter maatregel vroeg om creatieve oplossingen. Die hebben ertoe geleid dat de voorgenomen activiteiten, de vredeswandeling op zaterdagmiddag en de lezing op donderdagavond, doorgang vonden. Jan Hopman was er blij mee en zei daarover: “Het is juist in deze tijd noodzakelijk om de bestaande maatschappelijke verschillen te overbruggen om op deze manier inhoud te geven aan de gemeentelijke slogan; Breda brengt het samen.”

Vredeswandeling

Met de vredeswandeling op zaterdag 19 september liepen zo´n veertig deelnemers mee. Op verschillende locaties in de stad werd op vier plaatsen haltgehouden waar sprekers hun persoonlijk verhaal deden. De verbinding tussen mensen en culturen was de rode draad waarlangs deze verhalen liepen. De wandeling werd afgesloten in het MCB waar met een hapje en drankje, de vredesexpositie van de religieus geïnspireerde kunstenaar Moussa Arriba werd geopend. Volgens een deelneemster was met name de vredeswandeling ‘een schot in de roos’ en voor herhaling vatbaar.


'We willen verschillen overbruggen'


Lezing

Op donderdagavond 24 september was er in het MCB een bijeenkomst met Edwin Ruigrok, medewerker van PAX. Hij gaf vanuit zijn visie een lezing over het jaarthema die hij in deze tijd plaatste. Hij kwam met de bekende eigentijdse slogan: ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle”. Daarbij benadrukte hij dat het onder controle krijgen van het virus ´alleen samen´ is te bereiken vanuit een gezamenlijk gevoel van sociale en morele solidariteit. Bij het bewerkstelligen van Vrede, speelt naast deze twee ook de politieke solidariteit een rol.

Moeizaam

Door tegengestelde partijbelangen is het solidariteitsgevoel in de politiek verschillend van aard, ja zelfs controversieel. Reden waarom zowel het streven naar Vrede alsook het onder controle krijgen van het coronavirus maatschappelijk moeilijk bereikbaar is. Vrede verbindt het verschil” is dus niet alleen politiek maar ook in vele andere gevallen het adagium om tot een vreedzame en verdraagzame samenleving te komen. Dat was kortweg de boodschap van Edwin Ruigrok.

De organisatie van de Vredesweek ligt in handen van de Vredeswerkgroep van het Mondiaal Centrum Breda en van de Raad van Kerken in Breda. Als gevolg van de coronapandemie is de uitreiking van de Bredase Vredesprijs naar het volgend jaar verschoven.[n]