Warmt Breda ook op door onze adem?

Een relevante vraag waarmee ik als weerdeskundige al jaren rondloop. Van de veeteelt wordt gezegd dat het een belangrijke bijdrage geeft aan de opwarming van de aarde. Veeteelt is een grote bron van methaan. Nu is er in Breda geen grootschalige veeteelt, maar interessant blijft wel de vraag of wij, als mensen, simpelweg door onze aanwezigheid bijdragen aan het broeikaseffect. We gaan dan uit van onszelf als mens zonder enige activiteit.

We kennen allemaal wel het benauwde drukkende sfeertje van een stampvol café. De lucht zit dan vol met koolstofdioxide (CO2) en waterdamp die wij uitademen. Het wordt dan broeierig warm in een zaaltje, café of zelfs op een druk stampvol plein kan dat het geval zijn. Gemiddeld ademt een volwassene ongeveer één kg CO2 per dag uit. Als we dat vermenigvuldigen met zeven miljard aardbewoners, dan is dat ongeveer 2,5 miljard ton CO2 per jaar alleen door het uitademen van de mens. De totale jaarlijkse CO2 uitstoot als gevolg van economische activiteiten bedraagt ruim 36 miljard ton CO2 per jaar. In dit getal zit de uitgeademde CO2 van de mens niet meegerekend. Als je de uitgeblazen adem van de mens zou meetellen dan komt dat neer op 7% van de totale CO2 uitstoot.

De biologische uitstoot van de mens mag men niet meerekenen in de CO2 uitstoot. De CO2 die wij uitademen komt van planten en dieren die wij opeten. Het is koolstof die hoogstens een paar jaar geleden uit de lucht is gehaald via fotosynthese.

Sterker nog, de mens zelf is een beetje koolstofnegatief. We nemen een deel van de koolstof mee in ons graf.[n]