Overdracht Brieven uit Spanje. FOTO TIM MEIJER
Overdracht Brieven uit Spanje. FOTO TIM MEIJER Tim Meijer

Overdracht project ‘Brieven uit Spanje’ naar Stadsarchief

BREDA - Een verrijking voor het stadsarchief Breda. Dat is het project Brieven uit Spanje van Carme Nogueira en Elena Prado, in samenwerking met Witte Rook en het Stedelijk Museum Breda. De overdracht van het project aan het Stadsarchief Breda was op 25 september jl. Een blinde vlek in de historie van Breda is zichtbaar gemaakt en zal ook zichtbaar blijven.


Bij deze overdracht waren verschillende betrokkenen aanwezig om het verloop van het project te vieren en de officiële overdracht te aanschouwen. Na het openingswoord van Esther van Rosmalen van Witte Rook nam wethouder Cultuur Marianne de Bie het project in ontvangst om het zo te kunnen schenken aan het Stadsarchief Breda. Na deze officiële handeling benadrukt zij nog eens het belang van residenties voor kunstenaars: “Want daar wordt onderzocht, worden nieuwe dingen gemaakt. Daar wordt de verbeeldingskracht gestimuleerd. Kunstenaars hebben het voor elkaar gekregen, deze Spaanse community, en daarmee ook de verhalen weer tot leven te brengen.” De mensen die deel uit maken van deze community waren aanwezig en luisterden aandachtig en met trots naar de sprekers.


Het moet levend worden gehouden

Het Stadsarchief Breda verlegt steeds meer de belangstelling van het eeuwenoude Breda naar het Breda van ‘vandaag’. Brieven uit Spanje past volgens directeur Ynze Alkema goed in deze ontwikkeling. Hij noemt het project een prachtig startpunt voor het Stadsarchief Breda en zegt dat de taak nu bij hen ligt om het levend te houden. Het is daarom nog steeds mogelijk om verhalen met betrekking tot dit project te delen via brievenuitspanje@witterook.nu.

Als afsluiting van de middag werd er in kleiner gezelschap nagepraat over deze bijeenkomst en het project.[n]