Zonnepanelen of levend groen op het dak?

De gemeente Breda promoot zowel groene daken als zonnepanelen op het dak van je woning of bedrijf. Wat moet je nu kiezen? Je kunt kiezen voor alleen een groen dak of alleen een dak vol of gedeeltelijk vol met zonnepanelen. Zelfs een combinatie is mogelijk! Wat je ook kiest, het hangt af van de lokale situatie en natuurlijk het beschikbare budget.
De gemeente stimuleert het opwekken van duurzame zonne-energie met een subsidie. Zowel zonnepanelen als zonneboilers kunnen interessant zijn. Met behulp van de solarscan kun je zelf bepalen wat het meest gunstig is op je eigen dak. De solarscan kan van elk gebouw in Breda tonen welke mogelijkheden er zijn om energie op te wekken via het dak. Door middel van de postcode wordt een berekening op maat gemaakt van de te verwachten opbrengst zonne-energie. De scan rekent ook het financiële voordeel uit. De solarscan is te vinden op: https://www.breda.nl/solarscan.

Je kunt ook kiezen voor een groen dak. En groene daken zijn sinds 2016 enorm populair in Breda. De subsidie voor groene daken valt vanwege deze populariteit sinds 1 april 2020 onder de subsidie ‘Water en Groen'. Het aanleggen van groene gevels, regenwatervoorzieningen en groene tuinen vallen ook onder deze subsidie. Een groen dak bevat diverse planten en houdt het water vast. De planten die op een groen dak groeien zijn onder meer sedum, grassen en/of diverse vaste planten. Enkele voordelen van een groen dak: het verlengt de levensduur van een dak, het koelt zowel het gebouw als de omgeving, het zorgt voor geluidsisolatie en meer. Surf naar http://www.breda.nl/wegens-succes-verlengd-en-uitgebreid-nu-subsidie-water-en-groen voor meer info.[n]