Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

De gemeente Breda is gestart met een campagne om inwoners te stimuleren om (vermoedens van) misdaad te melden. Dat is hard nodig, want zonder meldingen is het voor politie en handhaving bijna niet mogelijk om daders te pakken.


In de aanpak van misdaad en overlast in Breda spelen meldingen van inwoners een belangrijke rol, legt Robert Segers uit. “Er zijn verschillende manieren waarop je overlast kunt melden. Dat kan bijvoorbeeld via de buurtapp, via de website van de gemeente, telefonisch aan de politie (0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000),” aldus Segers. Hij benadrukt daarbij wel dat politie en handhaving niet op iedere melding af kunnen gaan. Zo krijgen aanrijdingen met letsel en overvallen altijd voorrang. Toch is een melding ook belangrijk als de politie er niet meteen op af kan komen. “Als we niet meteen op je melding afgaan, wil dat niet zeggen dat we niets met je melding doen. We zamelen alle informatie op, om uiteindelijk een goed beeld te krijgen.”

Gebieden en wijken waar structureel veel overlast is worden door handhaving en politie extra in de gaten gehouden. Eén van die plekken is de Hoge Vucht. Vorig jaar liep het daar met de jaarwisseling helemaal mis, en ook dit jaar is er al veel schade door vuurwerk. De gemeente probeert momenteel de ‘raddraaiers’ uit de wijk in beeld te krijgen. Door deze jongeren in beeld te krijgen en aan te pakken, hoopt de gemeente dat een deel van de overlast verdwijnt. “Sommige buurtbewoners balen ervan dat er niet altijd meteen op een melding wordt ingegaan”, aldus burgemeester Depla. “Zij hebben het gevoel dat zij niet worden gehoord. Daar willen wij graag verandering in brengen. We doen daadwerkelijk iets met de meldingen en proberen zoveel mogelijk tegen het overlast te doen in hun wijk.” [n]