Yentel Boot met haar bronzen plak. FOTO EMIEL BOOT
Yentel Boot met haar bronzen plak. FOTO EMIEL BOOT Emiel Boot

Judoka Yentel Boot zet Europese campagne 2020 kracht bij

HOEVEN - Afgelopen weekend vond de Dutch Open Espoir te Eindhoven plaats. Deze Open Nederlandse Kampioenschappen is Europees, en wellicht 's werelds, grootste judojeugdtoernooi voor judoka's van -15 jaar tot en met -21 jaar. Ruim 1650 judoka's betraden verdeeld over zaterdag en zondag de tatami. Zo ook de bijna 19 jarige Yentel Boot uit Hoeven.

Yentel zit sinds 2018 in het full-time-programma van de Judo Bond Nederland. Hiermee erkend de bond haar hoog judo potentieel en mag ze, bij voldoende resultaat, met een select aantal andere Nederlandse judoka's deelnemen aan European-Cup-toernooien. De kosten voor deze toernooien dienen zelf gedragen te worden maar gelukkig heeft Yentel een hele fijne sponsor die hier in bijdraagt. Het fulltime-programma vereist ook van alles. Bijvoorbeeld dat er naast de avondtrainingen ook op dinsdag- en vrijdagochtend getraind wordt in Hoogvliet en dat er op donderdagavond wordt getraind in Papendal.

Door de belasting van het vele trainen heeft er afgelopen oktober nog een polsoperatie moeten plaatsvinden. Of er überhaupt wel deelgenomen kon worden aan deze Dutch Open was maar zeer de vraag, gelukkig is dit toch nog gelukt. Het was dan ook een grote domper voor Yentel dat zij haar eerste pot tegen de Belgische, en uiteindelijke finaliste, Fiona Biesbroeck verloren moest laten gaan. Voor haar gevoel had ze hier een kans laten liggen. Met duidelijke revanche gevoelens versloeg ze vervolgens de Duitse Bente Fünfgelder en Nederlandse Lisa Zhang.

Hierna mocht Yentel zich opmaken voor de bronzen finale tegen de Franse Solyane Kidcher. De Duitse kreeg door de dominantie vanuit Yentel drie straffen waardoor de verdiende derde plaats in de klasse tot 21 jaar en 52 kg. een feit is.

Een podiumplaats hier geeft goede moed voor de komende Europese toernooien dus wat Yentel betreft kan die Europese campagne beginnen.

Naast Yentel waren er nog twee judoka's, die hun eerste judostappen op de mat bij judovereniging Makoto Dokokaj te Oud Gastel hebben gezet, actief op dit grootse toernooi. De 14-jarige Dweezil Schoonen uit Oud Gastel wist met twee goede winstpartijen in de klasse tot 18 jaar en 60kg. zijn visitekaartje af te geven. Zijn zusje Liv Schoonen wist furore te maken door in de klasse tot 15 jaar en 32kg. achtereenvolgens de Duitse Lillian Bücker en de Nederlanse Megan Warners en Maud Rikmanspoel te verslaan waardoor Liv zich tot kampioen mocht laten kronen. Het is zéér waarschijnlijk dat ook deze twee oud leden van judovereniging Makoto Dokokaj in de toekomst mogen gaan solliciteren naar een plek in het full-time-opleidingsprogramma van de Judo Bond Nederland.[l]