De Variant wint met grote cijfers

OUDENBOSCH - Damvereniging De Variant uit Oudenbosch heeft in de achtste ronde van de nationale damcompetitie (klasse 2D) opnieuw weten te winnen. Ditmaal was het derde tiental van De Waarddammers uit Bleskensgraaf het slachtoffer van de strijdlust van de Oudenbossche dammers. De wedstrijd eindigde met 16-4 in het voordeel voor De Variant.

De Variant kwam al binnen enkele uren spelen met 10-0 voor. In alle gevallen waren overwinningen geboekt tegen minder ervaren jeugdspelers die in dit derde tiental van De Waarddammers de kans krijgen om ervaring op te doen met officiƫle wedstrijden. De spelers van De Variant bleken echter nog duidelijk een maatje te groot.

Het eerste punt voor De Waarddammers werd door de kopman van dit Zuid-Hollandse tiental gescoord. Theo Voorspuij speelde op het eerste bord tegen de nestor van De Variant, Jan de Wolf. De wedstrijd leek een titanenstrijd te worden, maar mondde na veertig zetten enigszins teleurstellend uit in een remise. De overwinning was op dat moment echter veilig gesteld: 11-1. Bas Vink verraste vervolgens nog door Variantspeler Rob van Lien te verslaan. Rob speelt dit jaar wederom sterk, maar nam een verkeerde ruil in een voordelige stand en overzag de weg naar remise. Het laatste punt voor De Waarddammers werd vervolgens behaald door Mari Dame, met een zeer gedegen remise tegen routinier Hans Bomgaars.

In de laatste fase van de wedstrijd mochten Mark Klaassen en Franklin Denissen het afmaken. Mark speelde een sterke partij tegen Bert Terlouw, die zich in het middenspel gedwongen zag om een schijf te offeren. Mark wikkelde die schijf voorsprong kundig af naar partijwinst. Franklin speelde als vanouds tegen Machiel Hoogendoorn, die in het eindspel de remisemogelijkheden niet kon vinden. Met de overwinning van Franklin kon De Variant blij zijn met een forse 16-4 overwinning.

Het einde van het seizoen wordt toch nog spannend. De Variant staat momenteel op de vierde plaats. De tweede plaats geeft nog recht op een promotiewedstrijd naar de eerste klasse en lijkt door de andere uitslagen van vandaag niet helemaal uitgesloten. Over twee weken speelt De Variant tegen NDV Nieuwland.

De Variant-De Waarddammers CT 16-4

Jan de Wolf (1156)-Theo Voorspuij (1280) 1-1

Martin de Wolf (1163)-Jorrit Roest (520) 2-0

Hans Bomgaars (1085)-Mari Dame (1037) 1-1

Mark de Wolf (1020)-Ezra Reinders 2-0

Franklin Denissen (1020)-Machiel Hoogendoorn (946) 2-0

Jan Kerkhofs (988)-Jan Voortman (733) 2-0

Mark Klaassen (1033)-Bert Terlouw (853) 2-0

Johan Konings (988)-Gijsbert Vos 2-0

Rob van Lien (917)-Bas Vink (832) 0-2

Roland Coray (812)-Onbekend 2-0 [l]