Een spoor 0 locomotief wordt met zorg op de baan gezet. FOTO HANS SODENKAMP
Een spoor 0 locomotief wordt met zorg op de baan gezet. FOTO HANS SODENKAMP Foto: Hans Sodenkamp

West Brabantse Modelspoorclub geniet nu al landelijke bekendheid

OUD GASTEL - De modelspoorclub Spoor 1-0 Zuid is nog maar 1,5 jaar jong, maar desondanks doen ze het erg goed en zijn al graag geziene gasten bij grote landelijke modelspoorevenementen.

“Onlangs stond onze modelspoorbaan bij De Nederlandse Modelspoor Dagen en binnenkort staan we op Rail 2020. Ook hebben we al uitnodigingen voor andere evenementen, zelfs al voor 2021 ontvangen”, aldus Peter-Martijn Hellemons, één van haar leden.

Waar de meeste modelspoorverenigingen zich toeleggen op de schalen N (1:160) en H0 (1:87), houdt Spoor 1-0 Zuid zich enkel bezig met Spoor 1 (1:32) en Spoor 0 (1:43,5). Deze twee schalen vallen onder de grotere schalen binnen de modelspoorhobby. In spoor 0, de 'kleinste' schaal waar Spoor 1-0 Zuid mee werkt, is een model 2x zo groot als de Märklin of Fleischmann H0 treinen, die iedereen wel kent. Juist door de grootte van de schalen 1 en 0, zijn er veel minder modelspoorders, die deze schalen hebben. De meeste hebben er thuis gewoonweg geen plaats voor of beperken zich tot het verzamelen van modellen zonder dat ze er mee kunnen rijden. Daarom richt onze club zich niet op 1 stad of dorp, maar op de hele regio. Op dit moment komen onze leden uit Oud Gastel en Roosendaal. “We zijn maar met een klein groepje, dus nieuwe leden zijn van harte welkom”, geeft John Rapmund, eveneens lid van de club aan.

Modelspoorbanen

Op dit moment beschikt de club over 2 modelspoorbanen. Allereerst de vaste baan spoor 1 baan van één van de leden, waar op rijdagen door de leden gereden kan worden. Daarnaast is er de tentoonstellingsbaan in spoor 0. Deze baan bestaat uit modules, die door de diverse leden zijn gemaakt. Iedereen maakt zijn eigen modules en op tentoonstellingen koppelen we deze aan elkaar zodat er 1 modelbaan ontstaat. Deze baan is op dit moment 11 meter lang en 4,5 meter breed. “We hebben gekozen voor een laagdrempelige opzet en daarom is er een baan gemaakt waar het rijden met de treinen centraal staat, zodat iemand die thuis geen ruimte heeft om te rijden dit op de clubbaan wel kan”, merkt John op. “We willen de modelbaan niet alleen inzetten op landelijke modelspoorevenementen, maar ook bij lokale activiteiten, zodat iedereen er van kan genieten”.

Werkruimte

In de afgelopen maanden heeft de club kunnen bouwen aan haar baan in de bouwloods van een toneelvereniging, die deze op dat moment even niet nodig had omdat er niet aan decors werd gebouwd. In februari start men weer met de bouw van nieuwe decors en dan hebben ze de ruimte weer zelf nodig. Peter-Martijn: “We hopen in het najaar daar weer terecht te kunnen, maar het liefst zouden we een eigen ruimte hebben, waar we het hele jaar door terecht kunnen, want nu liggen de bouwactiviteiten weer nagenoeg stil. Om op de grote landelijke en misschien wel op internationale evenementen mee te kunnen doen, is het van belang dat je aan je modelbaan blijft werken. Het publiek wil telkens wat nieuws zien. Er staat genoeg leeg in de regio, maar toch is het lastig om een ruimte te krijgen aangezien men bang is voor plantjes. Mocht iemand dus een leegstaande loods, kelder, zolder of schuur hebben, dan houden we ons zeker aanbevolen”. “Daarnaast zou het fijn zijn als we de baan vast kunnen opstellen in een eigen clubruimte, zodat we ook tussendoor onze modeltreinen kunnen laten rijden”, vult John aan.[l]