Afbeelding
Foto: Handhaving Roosendaal

Gemeenten slaan handen ineen bij aanpak van drugscriminelen

HALDERBERGE - De gemeenten Tholen, Halderberge, Bergen op Zoom, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht slaan de handen ineen bij de bestuurlijke aanpak van drugscriminelen.

In de praktijk betekent dit dat de aanpak rondom het sluiten van drugspanden voortaan eenduidig wordt uitgevoerd. Het maakt niet meer uit in welke gemeente de drugscrimineel actief is. Binnen het politiedistrict De Markiezaten gelden overal dezelfde uitgangspunten in de aanpak en sluitingstermijnen voor drugspanden.

Sluiting
De Opiumwet biedt burgemeesters de bevoegdheid om bestuursrechtelijk op te treden als er drugs in een pand worden aangetroffen of als er voorbereidingshandelingen met betrekking tot drugs in een pand plaatsvinden. Die maatregel is er op gericht om de rust in de omgeving te herstellen en om de aanloop naar een drugspand door telers, dealers, klanten en bezoekers te stoppen. Ook eventuele (brand-) gevaarlijke situaties worden door de sluiting tegengegaan. Door samen afspraken te maken over de sluitingstermijnen, trekken de burgemeesters uit het politiedistrict de Markiezaten samen één duidelijke lijn. De acht gemeenten van politiedistrict De Markiezaten hadden al gezamenlijk een integraal veiligheidsplan, waarin de gezamenlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit een onderdeel is.

Nu zijn ook de sluitingstermijnen voor drugspanden in alle acht gemeenten gelijk getrokken, wat voorheen nog niet het geval was. De afspraken gelden ook voor bijvoofbeeld een hennepkwekerij in aanbouw of een drugslaboratorium waar halffabricaten worden gemaakt. [l]