Christ Vergouwen dirigeert een fade-out van een vierstemmig lied
Christ Vergouwen dirigeert een fade-out van een vierstemmig lied west-brabants gemengd koor

Christ Vergouwen 25 jaar dirigent

OUDENBOSCH - Op woensdag 1 februari 1995, een regenachtige dag en 12 graden op de thermometer, ontving de toen 40-jarige Christ Vergouwen na een sollicitatieprocedure, zijn aanstelling als dirigent van het West Brabants Gemengd Koor uit Oudenbosch.

Hij werd gekozen omdat hij er blijk van had gegeven in staat te zijn de stempartijen voor vrouwen en mannen goed en snel in te studeren. Zijn ervaring als dirigent had hij reeds bewezen bij diverse kerkkoren en wereldlijke koren. Bovendien was hij als muziekdocent verbonden aan het Centrum voor de Kunsten De Nieuwe Veste in Breda.

Jonge stemmen

Het West Brabants Gemengd Koor bestond in 1995 negen jaar en telde relatief jonge stemmen. Het vierstemmig repertoire werd opgebouwd vanuit de visie dat een breed palet van koormuziek past bij dit koor en dat het in staat moest zijn dit te vertolken.

Voorafgaand aan de koorrepetitie van donderdag 30 januari 2020 werd stilgestaan bij het feit dat Christ Vergouwen, zonder onderbreking, 25 jaar dirigent van het koor is gebleven met dezelfde intentie en kunde. De voorzitter van het WBGK sprak hem toe en overhandigde hem een oorkonde en een cadeau. Als vanzelf werd hij daarna, zonder repetitie vooraf, door het koor toegezongen.

Dank

Dirigent Christ Vergouwen nam ook het woord en bedankte het bestuur en roemde de instelling van het koor bij de repetities en succesvolle concerten. En de sfeer en de onderlinge verbondenheid en belangstelling bij vreugde en droevige gebeurtenissen.

Daarna begon de gewone repetitie. Het koor bereidt zich voor op het komende Koningsconcert en de 4/5-mei herdenking. In juni zal het koor voor het derde achtereenvolgende jaar keer aanwezig zijn in Middelburg tijdens het Volkorenfestival. Voor in het najaar wil de dirigent samen met het koor aan de slag voor zijn jubileumconcert.

Allen die zich aangesproken voelen om de concerten van het WBGK zelf mee te maken kunnen aansluiten. Voor een eerste kennismaking dient de website www.wbgk.nl. Ze kunnen dan daar de sfeer en het brede repertoire van het koor leren kennen. Dat kan ook door eens een repetitie mee te maken. Die zijn altijd op donderdagavond van 19.30 tot 21.30 u in basisschool De Klinkert te Oudenbosch. [l]