De Variant blijft winnen

OUDENBOSCH - Damvereniging De Variant heeft ook de negende ronde in de nationale damcompetitie (klasse 2D) weten te winnen. De overwinning tegen het Utrechts team NDV Nieuwland was de vijfde overwinning op rij.

Door een slechte start van het seizoen staat De Variant ‘slechts’ vierde in deze klasse. In theorie is het nog mogelijk om de tweede plaats te bemachtigen (en daarmee kans op promotie naar de eerste klasse). De achterstand op de nummers twee en drie is nog maar één punt. Dan zal De Variant wel moeten blijven winnen en zal de huidige nummer drie nog een keer gelijk moeten spelen.

De wedstrijd tegen NDV Nieuwland begon in een bijzondere sfeer met roze en paarse ballonnen, iook de opstelling was min of meer verrassend: topscorer Pelle Sterk zat voor het eerst bij een thuiswedstrijd niet op bord 1 en trof op het vierde bord niemand minder dan Daniëlla de Vos. Het was duidelijk: Martin de Wolf, Jan de Wolf en Hans Bomgaars konden hun best gaan doen om zes punten binnen te halen.

De wedstrijd liep anders dan verwacht. De eerste punten voor De Variant kwamen niet van de bovenste, maar van de onderste borden. Op bord 10 won Rob van Lien als eerste van Aart de Gans en niet veel later wonnen ook Johan Konings en Franklin Denissen op resp. bord 8 en 7. Ondertussen hadden Mark de Wolf en Mark Klaassen remise gespeeld en was de stand 2-8 in het voordeel voor De Variant.

Daniëlla de Vos verraste haar tegenstander Pelle Sterk in het middenspel en kwam onverwachts een schijf voor. Pelle had echter positionele compensatie en kon de stand nog naar remise forceren. Desondanks een knappe prestatie van Daniëlla.

Uiteindelijk waren er nog vier partijen bezig. Jan Kerkhofs had een kansrijke partij tegen Bert Kooij, maar zag de voorsprong en accepteerde zodoende remise. Hans Bomgaars leek in een overmachtseindspel terecht te komen tegen Wim ’t Lam, maar die mondde uit in een één-om-drie waar Hans de winst niet meer kon bemachtigen. Hij behaalde daarmee wel het elfde punt voor De Variant, waarmee de overwinning werd veiliggesteld.

Op bord 1 en 2 hadden vader en zoon De Wolf een zware dag. Martin de Wolf speelde een tactische partij tegen Albert van de Berg, met het plan om de lange vleugel van zijn tegenstander onder druk te zetten. Dat leek lange tijd te gaan lukken, maar in tijdnood maakte Martin een verkeerde positionele keuze en mocht uiteindelijk blij zijn dat Albert tevreden was met remise. Voor Jan de Wolf was de wedstrijd een deceptie. Zijn tegenstander Jan Alting speelde dapper en onorthodox, waardoor een spannende partij ontstond. In een moment van damblindheid overzag Jan de Wolf een simpele één-om-drie, waarna hij met twee schijven achterstand werd geconfronteerd. Ondanks die achterstand speelde Jan nog enige tijd door, maar moest na viereneenhalf uur spelen zijn tegenstander feliciteren met de overwinning.

Over twee weken speelt De Variant tegen de huidige nummer twee van deze klasse: Zenderstad.

NDV Nieuwland-De Variant 8-12

A. v.d. Berg (934)-M. de Wolf (1163) 1-1 9
J. Alting (901)-J. de Wolf (1156) 2-0 10
W.'t Lam (851)-H. Bomgaars (1085) 1-1 8
P. Sterk (1217)-D. de Vos (1023) 1-1 6
J. Kwakernaak (1021)-M. de Wolf (1020) 1-1 2
P. Verkaik (973)-M. Klaassen (1033) 1-1 3
C. de Jong (817)-F. Denissen (1020) 0-2 5
R. de Jager (718)-J. Konings (988) 0-2 4
B. Kooij (820)-J. Kerkhofs (988) 1-1 7
A. de Gans (531)-R. v. Lien (917) 0-2 1[l]