Kaat van de Kaai.
Kaat van de Kaai. Toontje Flits

Tonpraoters laten Smoorfrêters-
laand schudden van het lachen

BOSSCHENHOOFD - Afgelopen zaterdagavond, 1 februari, was het alweer zover, het publiek zat vol spanning te wachten op de komende tonpraoters bij Johan en Betsie in café Concordia. De ton stond klaar, versiert en wel met de microfoon in de wachtstand.

Zes tonpraters zouden voorbijkomen deze avond dus een druk programma voor de 'aonmekaorpraoter' Ad van Overveld, die op deze avond met verve de honneurs waarnam van Peter Pertijs omdat die zich wegens ziekte had afgemeld.

Sooike van Ostaayen

Dan was het zover, Sooike van Ostaayen gekleed in een gestreept gevangenispak, wandelde het café binnen en begon zijn verhaal over zijn leven als gevluchte misdadiger en alle avonturen die hij als zodanig had meegemaakt.

Leo

De tweede tonpraoter die Ad binnen haalde was Leo die net 6 weken getrouwd bleek te zijn. Binnenkomend in zijn trouwpak en korte broek was het al lachen geblazen maar vooral zijn anekdotes over zijn huwelijkse staat bracht de mensen helemaal aan het bulderen.

Kaat van de Kaai

De laatste voor de pauze was Kaat van de Kaai die als Greet met haar KFS restaurant natuurlijk de nodige voorvallen meemaakte en waarbij bleek dat ze het niet zo nauw nam met de hygiëne.

Berend 't Boerke

Na een korte pauze en wat bijpraten was het weer tijd voor Ad zijn volgende aankondiging, Berend ’t Boerke die zijn sollicitatie procedure als burgemeester van Halderberge uiteen kwam zetten waarbij de nodige politici niet werden gespaard. Terloops commandeerde hij raadslid Ger Spierings gedurende zijn optreden het lastige palmboomversiersel wat in zijn nek hing, de hele act vast te houden wat hij trouw opvolgde.

Peerke

Hierna kwam Peerke aan bod. Peerke bleek 50 jaar getrouwd te zijn en uitte overvloedig zijn huwelijkse perikelen en de aanverwante zaken hieraan.

Twan van Oers

Als laatste was het de beurt aan Twan van Oers die als ruiter zijn capriolen uiteenzette waarbij Anky aardig op de hak werd genomen. Kortom een super gezellige avond waar menigeen zich heeft vermaakt met alle grollen en grappen van de 6 tonpraoters.

Op http://www.smoorfreters.nl/Fotos_Tonpraten.php is het verloop van deze avond te volgen.[l]