Gouden Niels Elst tussen het  Zilver en Brons. FOTO J. ELST
Gouden Niels Elst tussen het Zilver en Brons. FOTO J. ELST J. Elst

Niels Elst Rayon Kampioen Handboogschieten

OUDENBOSCH - De afgelopen week werden de Rayon Kampioenschappen Handboogschieten gehouden. 7 leden van Handboogvereniging Concordia Florebith uit Oudenbosch hadden zich geplaatst voor deze Kampioenschappen in de discipline Indoor, volgens het 18 meter 3 pijlen systeem. Helaas moesten 3 leden zich afmelden.

Op zaterdag was het de beurt aan Sjaan Verbogt om een gooi te doen naar een podiumplaats in de Recurve klasse 6.

In de 2 voorrondes van ieder 30 schot, kwam hij helaas niet tot zijn gebruikelijke niveau, wat normaal rond de 8 gemiddeld ligt.

Met scores van 185 en 170 punten, kwam hij tot een totaal van 355 punten, een 15e plaats.

Net voldoende om mee te mogen doen aan de 1/8 finale (de hoogste 16).

Daarin kwam hij uit tegen de nummer 2 uit de voorronde, een moeilijke klus.

De finalerondes zijn in sets, wie het eerst 6 setpunten heeft is winnaar van zijn wedstrijd.

Sjaan gaf goed partij tegen de nummer 2, het werd zelfs 4-4 in set standen, ieder 2 sets gewonnen.

Wie nu wint gaat door naar de ¼ finale. Met 1 puntje verschil viel het kwartje net de verkeerde kant op voor Sjaan.

Zondag

Op zondag kwamen 3 schutters in actie. In de recurve klasse 4 Schot Johan Rockx zijn Kampioenschap.

In de eerste 30 schot behaalde hij 230 punten. De 2e ronde ging nog een stuk beter en kwam net 1 punt door de 8 gemiddeld, 241 punten.

Toch was hij met 471 pas terug te vinden op de 12e plaats in het eindklassement van de voorronde. Een hoog niveau in deze klasse.

In de 1/8 finale trof hij de nummer 5 uit de voorronde. Met een volle score, 30 punten in de eerste set, bracht Johan zijn tegenstander tot wankelen.

Met nog even tegenspartelen wist Johan deze finale ronde te winnen met 7-3.

De 1/4e finale won hij ook met 2 geweldige slot-sets van 28 en 29 punten. Door naar de halve finale. Dit werd weer super spannend, maar nu had hij de pech.

Met 1 puntje verschil in de laatste set, verloor hij deze finale met 3 tegen 7.

De kleine finale voor brons verloor Johan ook nipt en eindigde na een geweldig gevecht net naast het podium op de 4e plaats. Van 12 naar 4...niet slecht.

Instinctive bow

In de 1e klasse Instinctive bow (schieten op gevoel, zonder richtmiddelen e.d.) was het aan Jorrit Messerschmidt om de strijd aan te gaan.

Met 172 punten in de eerste30, kwam hij dicht bij zijn P.R. De 2e 30 ging het ietsje minder en kwam tot een score van 163 punten.

Een 5e plaats in het tussenklassement. In de ¼ finale tegen de nummer 4, werd er over en weer sets gewonnen, ook hij kwam tot een 4-4 gelijke stand.

En net als de anderen verloor ook hij zijn finaleronde met 1 puntje verschil in de laatste set. 4-6.

Cadetten Recurve

Bij de Cadetten Recurve Klasse 2 (13 t/m 16 jaar) kwam Niels Elst in de voorronde ook niet tot zijn gebruikelijk niveau.

Via 226 in de eerste ronde en 235 met een 3 in de laatste serie, eindigde hij toch verrassend op een eerste plaats in het tussenklassement.

In de 1/8 finale had hij een Bey, omdat er 13 deelnemers waren in deze klasse.

In de ¼ finale trof hij de nummer 7 uit de voorronde, maar dat kan verraderlijk zijn. Door een klein foutje kun je zomaar uitgeschakeld worden.

Niels maakte eigenlijk geen fout en won met 6-2.

Door naar de halve finale. Daarin maakte hij helemaal geen fout en met hoge scores was het al snel 6-0.

Door naar de finale. Daarin werd hij meer op de proef gesteld en kwam gelijk met 0-2 achter. Op het nippertje maakte hij gelijk, 28 om 27 punten.

De 3e set ging ook naar Niels en hij bleef door de 9 gemiddeld schieten. Dat was teveel voor zijn tegenstander.

6-2 voor Niels Elst en de Gouden Medaille plus een verzekerde plaats voor het Bondskampioenschap.

“Eindelijk had ik weer eens dat goede gevoel, lekker!”, waren de woorden van de Kampioen.

Volgende week zijn het eerste en tweede 4-tal aan de beurt voor het Indoor Rayonkampioenschap voor teams. Heeft Concordia Florebith weer een Medaille in het vizier? [l]