Verras je Valentijn op
muziek tussen de boeken

HALDERBERGE - Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Echter, pas vanaf de 14e eeuw werd het een feestdag waarop liefde en romantiek werden gevierd.

Sint Valentinus was bisschop van Terni in Italië en stond bekend om zijn betrokkenheid bij de armen, ouderen en kwetsbaren in de maatschappij. Hij zocht hen geregeld op en nam altijd een bloemetje mee. Naar verluidt was de bisschop een toegewijd verzorger van de bloementuin in het klooster waar hij resideerde. Van heinde en verre stroomden bewonderaars toe om zijn tuin te bezichtigen. Aan jonge paartjes schonk de bisschop een fraaie bloem als symbool van trouw en genegenheid.

Rond 270 na Christus stierf Sint Valentinus de marteldood in Rome. Over het jaartal bestaat enige twijfel, maar over de sterfdag is iedereen het eens: 14 februari, de latere Valentijnsdag.

Speciaal op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari van 19.00 tot 20.00 uur, brengt het jeugdige talent Milou Bezem een romantisch programma op de piano. Ze speelt onder meer werken van Yiruma en Einaudi. Breng je Valentijn mee naar de bibliotheek voor deze bijzondere avond. Wij verwelkomen jullie graag met een kopje koffie of thee. Natuurlijk is er een ‘sweet surprise’ voor alle bezoekers.

Als je er toch bent, bekijk dan meteen de expositie van schilderijen gemaakt door Marian Antens. Gedurende de maand februari zijn haar mooiste werken te zien in de bibliotheek.

Iedereen is welkom om te komen luisteren en genieten! De toegang is gratis. Laat even weten dat je komt op oudenbosch@bibliotheekwb.nl, zodat we genoeg kopjes klaar kunnen zetten. [l]