Tekening van Slot Grimhuyze.
Tekening van Slot Grimhuyze. Foto:

SEB op zoek naar de schat van slot Grimhuijze

OUD GASTEL - In een zoektocht naar iets wat aon alle kaante blienkt kwam de SEB een oude Gastelse mythe tegen. In dat verhaal werd lang geleden al verteld dat er een schat verborgen moest zijn ergens in het buitengebied van Gastel. En dat zou dan moeten zijn waar eeuwen geleden Slot Grimhuyze stond. Dat was aan de Slotstraat.

De adellijke familie van toen die daar woonde hadden een schat verborgen als appeltje voor de dorst voor in slechte tijden. Het slot raakte in de loop der jaren onderkomen want na vele jaren vertrok de familie op een ridder na. Die vertelde aan niemand waar die schat ergens verstopt was en toen hij plotseling gestorven was, wist niemand waar die schat verborgen was. Maar in die mythe werd ook verteld dat als je die mythe wilde ontraadselen dan moet daar muziek en dans bij zijn.

Raven
De mannen van SEB gingen dus op pad om te zoeken. En ze zagen een zwerm zwarte raven. Dat zijn eigenlijk ook slimmeriken en die kunnen goed speuren naar allerlei blienkende voorwerpen. Ze zwermden boven de plaats waar Slot Grimhuyze gestaan had en waren zo de verkenners voor de mannen van SEB. Die waren niet te lui en onder dans en muziek kwam uit hoe het zat met de mythe van Slot Grimhuyze. De mannen ontdekten de schat en onder protest van de raven werd de schat uitgegraven en mee genomen. De raven vlogen ook mee en volgden de schat tot op de dag van vandaag.

Vastelaovedzotte
De schat werd op de karnavalswagen gezet en nog eens mooi opgepoetst zodat die aon alle kaante blienkt en zo kunnen de Vastelaovedzotte de schat van Slot Grimhuyze en de raven na zoveel jaren zien, tenminste als ze komen kijken naar de optocht. [l]