De Variant wint zesde keer op rij

OUDENBOSCH - In de tiende ronde van de nationale damcompetitie (klasse 2D) heeft damvereniging De Variant voor de zesde keer op rij gewonnen. In deze ronde moesten de Oudenbossche dammers het opnemen tegen de Utrechts damvereniging Zenderstad uit IJsselstein.

Zenderstad had tot op heden een goed seizoen achter de rug en stond op de tweede plaats. Na de nederlaag tegen De Variant zakt Zenderstad naar de vierde plaats en neemt De Variant de derde plaats in. Met nog één ronde te gaan lijkt dat de eindklassering te gaan worden.

De Variant moest deze spannende wedstrijd met drie invallers aantreden. Mark de Wolf, Johan Konings en Rob van Lien waren door omstandigheden verhinderd. Gelukkig konden Jan van Beeck, Roland Coray en Richard Mertens deze wedstrijd invallen. Daarmee had De Variant op papier het sterkste team. Maar dat is eerder dit seizoen lang niet alleszeggend gebleken. De wedstrijd begon zodoende met gezonde spanning aan beide zijden van de borden.

Hans Bomgaars opende de wedstrijd voor De Variant door een snelle overwinning op Piet Schep. Hans speelde op het scherpst van de snede en bracht zijn tegenstander kennelijk zodanig in verwarring dat hij pardoes een schijf weggaf. Vervolgens won ook Franklin Denissen tegen niemand minder dan Ed Kok. Franklin is op zijn best tegen sterkere spelers en dat bleek ook vandaag. Ed had weliswaar het initiatief in deze partij, maar kwam onverwachts in een onweerlegbare dreiging terecht en kon daarna snel opgeven. Het was 4-0 voor De Variant en daarmee gloorde hoop op een overwinning aan de horizon.

Het tij leek echter even te keren toen Jan Kerkhofs in een hem vertrouwde flankaanval in een damcombinatie liep. Hij kon onmiddellijk opgeven. Ondertussen ontstonden er op de andere borden spannende partijen, waarbij niet altijd duidelijk te beoordelen was hoe die zouden gaan uitpakken. Zo kwam Roland Coray een schijf achter tegen Ebbo de Jong en was de stand van Jan de Wolf tegen Bert Habets minder gunstig. Gelukkig wist Roland Coray in het eindspel een remisevariant te vinden. Direct daarna speelde ook Richard Mertens remise tegen Hans Verhoeven.

Martin de Wolf bouwde na bijna vier uur spelen de voorsprong weer verder uit door in een uitgekiende partij te winnen van Arie Koster. Vrij snel hierna speelde Daniëlla de Vos remise tegen Gerard Bakker en wist ook Jan de Wolf een punt veilig te stellen. Het was 10-6 en met nog twee partijen te gaan kon de overwinning De Variant niet meer ontgaan: Mark Klaassen stond in principe gewonnen met een dammeneindspel en ook Jan van Beeck leek remise te gaan spelen tegen Patrick van der Tol. Mark speelde zijn partij koelbloedig naar een overwinning en klimt daarmee verder op de topscorerslijst in deze klasse. Jan van Beeck was minder fortuinlijk. Hij overzag in het late eindspel de remisemogelijkheden, waarmee Patrick voor de eer de laatste overwinning voor Zenderstad binnensleepte. De eindstand was daarmee 12-8 en klimt De Variant een plaatsje in het klassement. [l]