Toch nog een geweldige optocht in Smoorfrêterslaand

BOSSCHENHOOFD - Vroeg in de morgen wordt het bericht komend van de gemeente doorgestuurd naar de bouwclubs ‘Optocht toegestaan maar geen hoge wagens!’ Wel een (kleine) domper maar eerlijk gezegd ook weer mooi opgepakt door de mannen. Snel gaan ze aan de slag om de bouwsels die normaliter bovenin de wagen draaien op aanhangers te plaatsen zodat alles toch mee kan in de optocht. Hier zouden ze eigenlijk al extra punten voor moeten krijgen want dit vergt ook een creatieve geest.

Dus allemaal gelukkig, de optocht gaat toch door! Dit gaat niet makkelijk worden voor de jury want hoe moeten ze nu de zaak beoordelen? Maar voor alles is een oplossing dus hier zal men ook wel uitkomen. Alles start mooi op tijd en eigenlijk valt het weer nog wel mee, al waait het hier en daar hard. Het moet gezegd dat ze de afgelopen weken zo niet maanden erg hun best hebben gedaan want het zijn prachtige wagens geworden. Ook de groepen om de wagens heen zien er geweldig uit en completeren alles tot een prachtige geheel. Ook individuele en de groepen zijn super aan het werk geweest en hebben van de optocht werkelijk een echt feestje gemaakt. Kortom, voor een klein dorp met iets meer dan 2000 inwoners hebben ze het in Smoorfrêterslaand goed voor elkaar! Dan na de optocht naar het tot de nok gevulde café Concordia voor de prijsuitreiking van de individuele en groepen. Er is bijna geen doorkomen aan maar uiteindelijk bereikt de jury Prins Ruben waar zij met ontvangst van een presentje bedankt worden voor de moeilijke opgave die ze afgewerkt hebben. Na enige tijd gaat de Prins de prijzen bekend maken en wachten alle deelnemers vol spanning op hetgeen komen gaat.

De uitslagen
Categorie kind individueel: 1e De feesttent van Keano en Lucas (Keano en Lucas); 2e De Disco Girls (Caya en Kimberly); 3e De Emoji’s (Elle en Kenza).
Categorie kindergroep: 1e De Preteketets (Susan, Mirre, Ayshaa, Sophie, Lotte, Marit, Aisha en Daisy); 2e De Deurdrammers (Lara, Djeno, Jesse, Nick en Lars).
Categorie Volwassene Individueel: 1e De afkick kliniek clowns
Categorie Grote groep: 1e De Huisvrouwkes; 2e BC de Dwarsliggers met (Boaz, Levi, Naomi, Colin, Dex, Luca, Minthe, Vesper, Ferre Jurrian, Vince, Riv en Senna); 3e BC de (G) Slaopers met (Maud, Luuk, Minthe, Nika en Lizzy).
Van het kijkend publiek langs de route zijn de meeste stemmen gegaan naar de Zaandkleppers met 57 stemmen. Het Foepenhol ontving 23 stemmen terwijl het Kraaiennest 16 en de Laogvliegers 14 stemmen hebben gekregen.
Diezelfde avond is het Prinsenbal en zal tussendoor de uitslag van de grote wagens bekend gemaakt worden. Dit speelt het zich allemaal af bij café Stroop waar de bekers en vaantjes staan de wachten om uitgereikt te worden. Even na achten stroomt het café langzaam vol met nieuwsgierige bouwers en iedereen die het zo en zo wil weten. Het is een supergezellige avond met een lekkere sfeer bijeen gepakt deinend op de muziek van DJ Braske. Ergens rond tien uur roept Prins Ruben de eigenaar van het café Vincent van den Broek naar het podium om hem te bedanken voor zijn gastvrijheid en medewerking, ‘want zonder jullie (bedoelend met café Concordia) zouden we niets meer hebben in Bosschenhoofd!’. Hij krijgt hierbij een klein natje en het bekende vaantje voor zijn collectie. Hierna schalmt door de microfoon ‘Wil Saskia Janssen even naar voren komen!’. Zij krijgt speciale dank omdat zij nieuwe kleding heeft gemaakt voor de jeugd prins en prinses. Met een speciaal gemaakt stukje glaswerk, een mooie bos bloemen en dikke smakkers van Prins en Grootste Boer gaat ze weer bij naar haar stek. Dan rond half elf worden de eerste enveloppen opengemaakt voor de lang verwachte puntentelling. Uiteindelijk na een tweede ronde als alle punten geteld zijn, zijn het de Zaankleppers die met de eerste prijs gaan strijken en is het even een feestje van alle klepperkes op de bühne. Later op de avond heeft het stichtingsbestuur als verrassing een optreden van het Trio Zandvrees geregeld en wordt de avond al snel een echte knaller. Onvermoeid komt het ene na het andere lied uit de luidsprekers galmen en staat de zaal compleet op zijn kop.[l]