Boeiend voorjaarsconcert zangacademie Sheila Conolly

OUDENBOSCH - Het Voorjaarsconcert van Zangacademie Sheila Conolly belooft een boeiend recital vol afwisseling van klassieke en moderne muziek te worden. Met de uitvoerig van het achtstemmige a capella Lux Aeterna van Edward Elgar krijgt het Voorjaarsconcert ook een bijzonder karakter.

Deze Lux Aeterna is een bewerkte 8-stemmige vocale versie van Elgar’s Nimrod uit zijn Enigma Variaties (1998-1899). Dirigente Ellen Mol uit Berghem (gem. Oss) zegt over dit stuk:,, De verschillende muzikale lijnen die samen de prachtige harmonie inkleuren zijn als wortels, takken en bladeren van een boom die samen de pracht van de boom vormen.’’ De Enigma Variaties schreef Elgar tijdens een depressieve periode. In navolging van Beethoven die ondanks zijn doofheid doorging met componeren, schreef Elgar deze Enigma Variaties.

Het hieruit voortgevloeide Lux Aeterna wordt uitgevoerd door een dubbel octet bestaande uit Conolly, enkele van haar leerlingen uit de regio West Brabant en vocale gasten uit de omgeving van Ravenstein.

Tijdens het concert komen echter meerdere muziekstijlen aan bod. Enkele leerlingen van Conolly brengen met onder andere Walking in the Air van Nightwish, Million Years Ago van Adele en Can’t help falling in Love van Elvis presley ook lichte muziek ten gehore. Opera staat centraal in duetten als Mira O Norma uit Bellini’s Norma, het Bloemenduet uit Delibes Lakmé of het dramatische Si, La Stanchezza/ Ai Nostri Monti uit Verdi’s Il Trovatore. Tenor Ronny van Geel uit Zegge schittert in Nessun Dorma uit Turandot van Puccini. Het gast-kwartet Cantare per Lui brengt Argentijnse muziek met het gevoelig politiek getinte Se Equivoco (De duif had ’t mis) van Carlos Guastavino (1912-2000) en Te Quiero (Ik hou van je) van Alberto Favero (1944).

Aan dit concert werken ook twee opvallend jonge talenten mee. De 15- jarige Chiara Lauwerijsen uit Etten Leur. Zij is door de eerste rondes van The Voice of Holland geraakt. Sopraan Noa Sophie de Kock uit Breda is als 16 jarige uitgenodigd als soliste in Mozart’s Requiem in de grote kerk in Breda. Als apotheose brengen Conolly en Van Geel klassiek en modern bij elkaar in het beroemde Barcelona, de wereldhit van Freddy Mercury en Montsserrat Caballé.

Het Voorjaarsconcert vindt plaats op 15 maart vanaf 14.00 uur in het Protestants kerkje in de Fenkelstraat in Oudenbosch. De entree is gratis. [l]