De Variant sluit damcompetitie winnend af

OUDENBOSCH - Damvereniging De Variant uit Oudenbosch heeft het seizoen in de nationale damcompetitie (klasse 2D) succesvol afgesloten. In de elfde en laatste ronde won het Oudenbossche tiental voor de zevende keer op rij. Ditmaal moest het tweede team van DIOS/Eureka uit het Limburgse Hoensbroek het onderspit delven.

Daarmee eindigt De Variant op een derde plaats. Indien de nummer twee uit deze competitie, zoals zij eerder hebben aangegeven, zich terugtrekt voor een promotiewedstrijd (tegen een degradatiekandidaat uit de eerste klasse), dan komt De Variant daar wellicht alsnog voor in aanmerking.

Wedstrijd tegen DIOS/Eureka

De wedstrijd tegen DIOS/Eureka begon wederom spannend. Mark Klaassen vergiste zich na tien zetten en kwam een schijf achter tegen Folkert Jansen. Iets later werd ook de stand van Johan Konings tegen Marcel Karssing penibel. Na twee uur spelen was de stand weliswaar nog 0-0, maar er waren geen partijen met duidelijk voordeel voor De Variant.

Daniƫlla de Vos behaalde het eerste punt voor De Variant door kopman Bram Kole jr. op remise te houden.

Ook Hans Bomgaars remiseerde met Raymond Vandecaetsbeek, ondanks een betere positie voor Hans. Daarna kenterde de wedstrijd in het voordeel voor De Variant.

Mark de Wolf won een schijf tegen Paul Stevelmans, die het vervolg niet zag zitten en opgaf. Direct daarna won ook Rob van Lien het eindspel tegen Harry Disch. Franklin Denissen speelde op bord zes wederom een sterke partij die hij in winst kon omzetten tegen Marijn Jans. En vervolgens won ook Johan Konings zijn partij, ondanks de penibele stand in een eerdere fase van de wedstrijd. De stand was plotsklaps 10-2 in het voordeel voor De Variant.

Met het oog op de overwinning besloot Jan Kerkhofs zijn tegenstander Maarten Everduim remise aan te bieden. Beide spelers hadden een complexe partij op het bord gebracht, waar geen duidelijke winnaar uit naar voren was gekomen. Maarten accepteerde de remise en daarmee was het elfde punt voor De Variant binnen en de overwinning een feit.

In het laatste uur van de wedstrijd was Mark Klaassen nog in een overlevingsstrijd gewikkeld en deden Jan de Wolf en Martin de Wolf hard hun best om positioneel voordeel om te zetten in partijwinst. Mark slaagde er in het late middenspel nog in om dam te behalen, maar dat was ten koste van teveel schijven. Folkert Jansen hield zijn hoofd koel en werkte het eindspel keurig af naar winst. Martin de Wolf speelde tegen Ivar Jansen wederom een sterke tactische partij. Martin heeft een goed seizoen achter de rug en mag zich met een score van 18 punten uit 11 wedstrijden overtuigend topscorer noemen. Ook de wedstrijd tegen Ivar wikkelde hij keurig af naar winst. Jan de Wolf mist dit seizoen de scherpte die we normaal van hem gewend zijn. Hij speelde tegen Herman Pijnenburg een sterke partij, maar zag in het eindspel de winstvariant over het hoofd.

De partij eindigde zodoende in remise, waarmee de eindstand 14-6 was.[l]