Amnesty komt in actie voor Iraanse activiste

HALDERBERGE - Op zondag 8 maart, Internationale Vrouwendag, zet Amnesty International zich in voor de Iraanse vrouwenrechtenactiviste Saba Kordafshari. Zij kreeg 24 jaar gevangenisstraf omdat ze actie voerde tegen het verplicht dragen van een hoofddoek.

Amnesty Halderberge staat met een stand bij de Albert Heijn in Hoeven. Tussen 10.00 en 15.00 uur verzamelen we handtekeningen in om het Iraanse hoofd van de rechtelijke macht op te roepen Saba onmiddellijk vrij te laten.

Saba Kordafshari zette zich in voor de mensenrechten in Iran. Zij voerde actie tegen de verplichting om een hoofddoek te dragen. Op 1 juni 2019 werd ze door elf agenten in burger opgepakt. Na een zeer oneerlijk proces werd ze tot 24 jaar cel veroordeeld, waarvan ze 15 jaar moet uitzitten. Saba wordt onder meer beschuldigd van het "aanzetten tot en faciliteren van corruptie en prostitutie" omdat ze anderen zou hebben aangemoedigd hun hoofddoek af te doen. Saba Kordafshari strijdt voor het recht om zelf te bepalen wat je draagt. [l]