Grote opkomst Smoorfrêter
verbranding en afscheid carnaval

BOSSCHENHOOFD - Om 7 uur ’s avonds verzamelen op het Midzomerplein was de afspraak. En ondanks dat het wat regende was de opkomst veel groter dan men had kunnen dromen zodat het plein binnen de kortste keren vol stond met kinderen, wagentjes en ouders met kinderwagens. Lampionnen werden uitgedeeld zodat het geheel er nog feestelijker kwam uit te zien. Dan met de muziekwagen voorop gevolgd door de jeugdraad, Nar Johanneke, Pliessie Kiske en Prins Ruben start de stoet voor een (verkorte) ronde door de straten van het dan nog even zijnde Prinsenrijk.

De Smoorfrêter, zittend achter de muziekwagen, wordt nog even door de straten van zijn Smoorfrêterslaand gereden en weet dan nog niet dat hij na deze rit zijn bestaan moet opgeven.
Teruggekomen op het Midzomerplein wordt hij door een paar stoere mannen van de wagen getild en komt op de plaats te staan waar Pliessie Kiske hem in de hens zal steken. Alle kindersnoetjes drukken tegen de smalle mazen van het hekwerk om te volgen wat er zich achter dat hek afspeelt.

Afscheid carnaval
Nadat de brandweerman wat gaten in de Smoorfrêter heeft gestoken wordt de Smoorfrêter met benzine overgoten. Intussen steekt Pliessie Kiste de fakkel aan en wacht op het aftellen.
Tien, negen, acht, zeven….en ja hoor, bwoeff met een zachte plof staat de Smoorfrêter in de fik, einde carnaval. Nadat alles is uitgebrand trekken de meeste kinderen huiswaarts maar een aantal, waaronder de jeugdraad, gaan richting café Concordia om daar afscheid te nemen van de prins en zijn gevolg.
Een voor een mogen zij bij Prins Ruben komen vertellen wat ze het fijnst van de carnaval hebben gevonden. De een geeft als antwoord ‘alles’, de ander ‘op de wagen in de optocht’ of weer een ander ‘met confetti gooien’. Hierbij krijgen ze een mooie fotovergroting van henzelf met de prins, pliessie, nar of grootste boer plus een foto van de gehele groep.
Dan is het kleertjes inleveren en rennen ze weer als vanouds in hun eigen kloffie door de zaal. Rond half tien pakt Annelies Spierings de microfoon om Rietje Thellier te bedanken voor de fijne tijd samen met de dames van de carnaval en krijgt ze een cadeaubon om er iets leuks of lekkers van te kopen.
Direct hierna start de afscheidsceremonie en gaat men één voor één het stichtingsbestuur voorbij om steek, pet, muts, hesje of stropdas in te leveren waarna grootste boer Hans Hagens als voorzitter het afsluitend woord heeft, einde carnaval dus! [l]