De klas van 1978, met op de 2e rij links (met hand voor mond) Jan Peeters. Foto: privé
De klas van 1978, met op de 2e rij links (met hand voor mond) Jan Peeters. Foto: privé Foto: Archief Bernardusschool

Meneer Jac houdt ook bij afscheid de regie in handen

OUD GASTEL - Na een carrière van meer dan 42 jaar in het basisonderwijs gaat Jac Bastiaanse (64) met pré-pensioen. Belangrijkste argument daarbij is dat hij nu bewust de keuze van stoppen kan maken, voordat anderen dat voor hem doen. Hij neemt wel met een dubbel gevoel en pijn in het hart afscheid, waarbij hij 'zijn kinderen' zeker zal gaan missen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Ik wilde eigenlijk sportjournalist worden, maar Mart Smeets was me voor," lacht Jac. Dankzij zijn 8 jaar oudere broer Piet trok het lesgeven hem echter ook erg aan. "Hij gaf les in Bergen op Zoom en deed thuis allerlei schoolse voorbereidingen. Ik keek mee. Hij was mijn grote voorbeeld en inspiratiebron. We waren thuis met 8 kinderen, maar er waren nooit problemen om naar bed te gaan, want Piet las elke avond een spannend vervolgverhaal voor," blikt hij terug.

Baan aangeboden

Jac volgde de onderwijzersopleiding aan de Vossenberg in Oudenbosch. "Dat was voor mij één grote speeltuin. Ik vond alles interessant, waarbij vooral het stage lopen voorop stond." Door een enorm overschot aan leerkrachten destijds, vonden maar twee medeleerlingen na het afstuderen een baan. "Daarom heb ik eerst in een wetswinkel in Roosendaal gewerkt en gaf ik rondleidingen bij de Suiker Unie." Na een invalbeurt van vier weken op de Joannesschool kreeg Jac uiteindelijk op de Bernardusschool een aanstelling. "Samen met mijn voetbalvrienden was ik op vrijdagavond op een carnavalsbal bij SC Gastel, toen ik via via te horen kreeg dat de heer van der Lint, een autoriteit op onderwijsgebied, bij ons thuis voor de deur stond. Ik haastte me naar huis en daar kreeg ik door hem een baan aangeboden. Zo ging dat destijds. Zonder te solliciteren werd ik, waarschijnlijk door een gunfactor naar de familie Bastiaanse toe, aangenomen."

Andere aanpak

In 1978 begon Jac aan zijn onderwijsloopbaan die op een onderbreking van een jaar, waarbij hij gedetacheerd was bij de kleuters van de Joannesschool, ruim 42 jaar op dezelfde school plaatsvond. Daarbij heeft hij alle klassen en groepen doorlopen. Opmerkelijk is dat Jan Peeters, de huidige directeur van basisschool TalenTe, bij hem in zijn eerste volledige jaar als onderwijzer in de klas zat. "Naast ludieke acties voor goede doelen, het 100-jarig bestaan van de Bernardusschool en dé Bernardusfilm die we gemaakt hebben, heb ik een opeenstapeling van leuke voorvallen meegemaakt. Zo had ik een leerling die niet zo goed in de basale vakken was, maar in het tourspel door een bepaald puntensysteem toch op een dag zowel de bolletjestrui als de gele trui had. Dat is ook mijn rode draad in alles: de lat zo hoog mogelijk leggen. Er zit altijd meer in dan je denkt dat je kunt. Die leerling is trouwens later nog een bekende amateurwielrenner geworden." Minder leuke zaken heeft Jac uiteraard ook meegemaakt, zoals ouders die in de klas met oogkleppen op wel even het belang van hun eigen kinderen wilden waarborgen. "Zo was er eens een moeder die ik om die reden eens letterlijk en figuurlijk uit de klas heb gezet. De kinderen zijn me allemaal even lief. Wel vereist elk kind een andere aanpak."

Excuses

Naast lesgeven heeft en had Jac ook andere hobby's en bezigheden. Zo was hij mede-oprichter van Wa dun Getob, is hij vanaf het begin lid van volksmuziekgroep Smidje Verholen, die binnenkort 40 jaar bestaat, was hij nauw betrokken bij maar liefst 25 kinderspektakels tijdens carnaval, organiseerde menig afscheidsmusical en sportevenement op school en is al jaren lid van een wielerclubje. Bovendien gaat hij nog een dag in de week namens de Borgesiusstichting studenten begeleiden en is hij juryvoorzitter van de Halderbergse cultuurprijs. "De overgang naar TalenTe, overigens een naam die ikzelf verzonnen heb, heb ik als heel rijk ervaren. Het was goed om dat nog mee te maken. Als ik terugkijk op al die onderwijsjaren kan ik zeggen dat ik altijd mezelf heb kunnen zijn. Leerlingen komen ook bijna altijd terug om een praatje te maken. Zo was er eens een jongen die op 18-jarige leeftijd nog excuses aan kwam bieden voor zijn gedrag bij mij in groep 8. Nee, ik ga zeker niet stoppen met een en ander. Nu kan ikzelf bepalen waar en wanneer ik de energie heb om iets creatiefs te gaan doen." besluit hij.[l]

Iedereen die zich betrokken voelt is welkom op zijn afscheidsreceptie op dinsdag 17 maart bij basisschool TaLente vanaf 15:45 tot 18:00 uur.

Meneer Jac neemt afscheid van het onderwijs en van zijn laatste groep zes.    Foto: Johan Wagenmakers