Yentel Boot wint een bronzen NK-medaille. FOTO JOHN V.D. MEEBERG
Yentel Boot wint een bronzen NK-medaille. FOTO JOHN V.D. MEEBERG John vd Meeberg

Judoka Yentel Boot pakt zesde NK medaille

HOEVEN - De net 19 jarige judoka Yentel Boot mocht afgelopen zaterdag weer de tatami betreden. De topsporthal te Almere was de plaats waar de gehele nationale judo-top zich verzamelde om uit te gaan maken wie de beste judoka’s van Nederland tot 21 jaar zijn.

De voorbereiding van de Hoevense was niet al te best te noemen want na haar polsoperatie in oktober is het nog steeds niet wat het zijn moet met haar pols. Door aanhoudende pijnklachten moesten diverse trainingen noodgedwongen ingeruild worden voor fysiobezoeken. Met die trainingen is ze zo’n dertien jaar geleden begonnen bij judovereniging Makoto Dokokaj in ’t Veerhuis te Oud Gastel. Tegenwoordig vinden haar trainingen plaats op het Regionale Talenten Centrum te Hoogvliet en het Nationale Talenten Centrum te Papendal. Eerder heeft Yentel al vijf keer het nationale podium mogen betreden en behoort ze al jaren tot de nationale top.

Yentel ging zéér voortvarend van start en bereikte met overtuigend judo en zonder tegenpunten de halve finale. Hier bevond zich een titanenstrijd waarbij één moment van onachtzaamheid werd afgestraft door de uiteindelijke kampioen. De strijd om het brons was wat restte voor Yentel. Dat ze erop gebrand was weer het nationale erepodium te betreden, spatte er langs alle kanten van af. Na anderhalve minuut kwamen de dames in een grondgevecht terecht en manoeuvreerde Yentel zich zo dat ze een armklem kon maken waarop al snel werd afgeklopt; brons was een feit. Voor een zesde keer het nationale podium mogen betreden op deze leeftijd is redelijk uniek, maar als het aan Yentel ligt gaat het hier zeker niet bij blijven.[l]