Luisterlezing Ben Verschuren. FOTO YVONNE VAN EGMOND
Luisterlezing Ben Verschuren. FOTO YVONNE VAN EGMOND Yvonne van Egmond

Muzikale vrouwen centraal op Internationale Vrouwendag

OUDENBOSCH - Op de internationale vrouwendag verzamelden geïnteresseerde mannen én vrouwen zich in de mooie Cuyperszaal onder de Basiliek in Oudenbosch. Ben Verschuren vertelde ons over de rol van vrouwen in de muziekgeschiedenis. Vanaf de Barok kregen vrouwen pas een rol in de muziek.

Als we het over barokmuziek hebben, denken we als eerste aan mannen als Bach, Händel, Vivaldi, Rameau en Monteverdi. Maar er waren ook vrouwelijke componisten zoals Barbara Strozzi en Francesca Caccini (dochter van). Daarnaast waren er natuurlijk beroemde zangeressen, ware diva's in de stijl van Callas. En wat te denken van adellijke dames die allemaal een muzikale opleiding kregen en vaak mecenas werden zoals Christina van Zweden.

Ben vertelde over vrouwen die een faciliterende rol hadden, zoals Christine van Zweden. Over de uitvoerende musici zoals Faustina Bordoni en Francesca Cuzzoni, ook wel de ‘rival queens’. En hij trakteerde ons op muziekfragmenten van een viertal belangrijke vrouwelijke componisten: Francesca Caccini aan het hof van de Medici, Barbara Strozzi die uit een muzikale familie kwam, Isabelle Leonarda bekende componiste in het klooster van San Orsola en tot slot Elisabeth Jacquet de la Guerre componist aan het hof van Lodewijk XIV.

Het werd een leerzame middag en na afloop was er tijd om onder het genot van een drankje elkaar nog de laatste vragen te stellen. De muzikale vrouwen zijn duidelijk in het zonnetje te gezet. Iedereen was zeer onder de indruk van de wetenswaardigheden die Ben zo toegankelijk weet neer te zetten. In het volgende seizoen komt hij zeker weer terug naar Oudenbosch. Let dus op de agenda van Cultuur Oudenbosch!

Programma
Dan heeft Cultuur Oudenbosch in maart nog 2 prachtige concerten voor u in petto. Op zondag 15 maart om 15.00 uur verwelkomen we in Bovendonk het Erasmus Trio. Een strakke drie-eenheid met een indrukwekkend gevoel voor melodie en nuance. Het Erasmus Trio, pianist Thomas Herrmann, violiste Vera Laporeva en celliste Xiaojia Xu (SjawDja Sju) geniet internationale bekendheid. Het publiek en de pers zijn unaniem lovend over dit bijzondere ensemble. Op zondag 29 maart om 15.00 uur ontmoet u ons huisorkest, het Young Talent Orchestra. Het orkest, dat onder leiding staat van Mikhail Zemtsov, voert gevarieerde programma’s uit– van Barok tot 21ste eeuw. Jonge toptalenten treden als solist met het orkest op.

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar hebben bij de kapelconcerten gratis toegang onder begeleiding van een betalende volwassene. De serie klassieke kapelconcerten van Cultuur Oudenbosch wordt dit seizoen ook via de website van De Kring aangeboden aan alle liefhebbers van klassieke muziek.
Kijk voor meer informatie op www.cultuuroudenbosch.nl [l]